Relativeren

17 april 2011 om 00:00 Nieuws

Af en toe weet je het gewoon niet meer en kom je psychisch in een spagaat terecht. De afgelopen week probeerde ik een tweetal bekvechtende buurmannen in het gareel te houden die in een onderlinge strijd waren verwikkeld omtrent een hoogst precaire kwestie, namelijk de hoogte van de houten schutting welke als erf-afscheiding tussen beide woningen fungeert. Beide mannen van respectabele leeftijd, gingen uitermate onvriendelijk tegen elkaar te keer. Ondanks mijn welgemeende pogingen om hen te bewegen hun verbale uitingen jegens elkaar tot wat meer beschaafdheid terug te brengen, bleven zij op agressieve wijze elkaar beloeren en allerlei enge oorlogstaal naar elkaar uit te slaan. Het werd mij niet gegund om de twee op andere gedachten te brengen en besloot daarom om hen die oorlog maar te gunnen, waar ze kennelijk zo behoefte aan hadden. Kortom, een "noodsituatie'' waarbij de rijdende rechter alleen maar van kan dromen.

Terwijl ik hen verbouwereerd gadesloeg en hun domme verwensingen naar elkaar hoorde uitstorten, ontstond er een treurig gevoel tussen mijn oren. Zijn deze mensen wel op de hoogte van wat er in de wereld gaande is? Zijn ze op de hoogte van Japan, van Libië of - dichter bij huis - Alphen aan de Rijn? Weten ze wel dat de Arabische wereld op zijn olieresten staat te schudden. Zijn ze op de hoogte van de vaak ernstige gebreken in de ouderenzorg? Zomaar een paar onderwerpen die door mijn hoofd flitsten. Hebben deze ogenschijnlijk eerzame burgers een gebrek aan vermogen om te relativeren. Hebben zij niet het bewustzijn dat alle menselijke bedrijvigheid, bezit en roem vergankelijk is?

Ik mag hopen van wel maar dat warme, aangename gevoel lieten beide kemphanen op dat moment beslist niet in hun onbezonnenheid toe. Een hoogteverschil van twee centimeter hout maakte deze mensen woest en oorlogzuchtig tegelijk.

Gelijktijdig besefte ik dat het goed toeven in Sliedrecht is. Dat wij in staat zijn om tijd en zin te hebben om over twee centimeter hout ruzie te maken, is toch een groot voorrecht dat vele mensen in de wereld waarschijnlijk nooit zullen mogen ervaren.

Ik geloof dat mijn relativeringsvermogen nu een beetje op hol slaat.

Klaas Blokland

wijkagent in Sliedrecht Oost

(Collega Robert Koeman is thans de wijkagent voor Sliedrecht Centrum)

advertentie
advertentie