Ingezonden brief: 'Derde Merwedehaven'

18 april 2011 om 00:00 Nieuws

Deze week hoort de gemeente Sliedrecht antwoord te krijgen van de provincie Zuid-Holland op veel vragen over de afvalstort Derde Merwedehaven. Daar zou volgens de gemeente Sliedrecht alleen al tussen 2007 en 2010 onder Euralcode 17065 'asbesthoudend materiaal' 59.894 ton vermoedelijk onverpakt zijn gestort met alle gevaren voor de Sliedrechtse burger. Dit bouwmateriaal bevat tot 100% asbestconcentraties. En wat is er nog niet meer gestort, wat niet door de beugel kon? Waar zijn we de afgelopen jaren aan blootgesteld? En wat zijn de gevolgen?

Als dit waar is, is sprake van milieucriminaliteit.Criminelen worden bestraft en dus zullen de verantwoordelijke bestuurders hiervoor wat ons betreft dan moeten boeten. Zij brachten ons, de burgers, in gevaar. De criminelen die flink verdiend hebben aan deze stort zitten over enkele jaren met hun geld in een grote villa in een warm land. Daarentegen de Sliedrechtse burgers, wij, onze kinderen, zitten met gezondheidsklachten of sterven veel eerder dan gewenst vanwege asbestkanker. De mensen die verantwoordelijk zijn voor milieucriminaliteit, brengen willens en wetens vroeg of laat mensen om het leven.

En wie kunnen we dan nog aanklagen? Waar kunnen we dan als burgers nog terecht. De overheid werkt hiermee burgerlijke ongehoorzaamheid in de hand. Want hoe kan je als overheid zo met je burgers omgaan. Hoe kan het dat een overheidsinstantie als de provincie vergunningverstrekker, aandeelhouder en toezichthouder tegelijk is? Wie heeft dit bedacht. Wie heeft dit gepikt? En zonder nu meteen op de persoon te spelen. De verantwoordelijke gedeputeerde Dordtenaar Erik van Heijningen (VVD) was jaren wethouder in zijn woonplaats. Als geen ander moet hij dus beter weten. Heeft hij geld onder de tafel gekregen? Alleen hij weet daarop het antwoord. De provincie kan er de komende tijd aan bijdragen om zaken te gaan verdoezelen. Straks is de stortplaats een recreatieterrein en praat niemand er meer over.

We zijn jaren voorgelogen door de provincie Zuid-Holland. De gemeente, wij als burger. Zelfs op een hoorzitting werden verkeerde getallen genoemd. Later bleken die vele malen hoger te liggen. Ik denk dat we op onze achterste benen moeten gaan staan in Sliedrecht als uit de antwoorden blijkt dat er inderdaad veel mis is gegaan 'aan de overkant'. Laten we daar dan met elkaar maar eens een avond voor beleggen en gaan broeden op vervolgstappen. De gemeente Sliedrecht met de politieke partijen hopelijk voorop!

Fam. Donk-Hoeflaak

Sliedrecht

advertentie
advertentie