Van de Vondervoort wil doorbraak vinden

20 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Tonny van de Vondervoort (61) is een door de wol geverfde politica. Ze was staatssecretaris in het eerste kabinet Kok, wethouder in Groningen en vanaf 2007 gedeputeerde in Zuid-Holland. Nu ze laatstgenoemd politiek toneel verlaat mag ze op verzoek van Commissaris van de Koningin Jan Franssen een schone taak vervullen in Sliedrecht, dat niet alleen te maken heeft met asbestperikelen en wilde woningbouwplannen, maar ook lijdt onder een bestuurscrisis.

Door Erik de Bruin

De waarnemend burgemeester kwam afgelopen vrijdag voor het eerst een kijkje nemen in het voor haar onbekende Sliedrecht. Ze sprak tijdens haar kennismakingsbezoek onder andere met verschillende raadsleden. ,,Wat ik heb gemerkt is dat iedereen verschrikkelijk in z'n maag zit met de ontstane situatie en omhoog zit met het feit dat aangifte is gedaan wegens fraude (tegen de loco-secretaris, red.) en dat de burgemeester tijdelijk terugtreedt. Hoe vinden we een doorbraak? Daar ga ik me op richten.'' Die doorbraak is vooral dat er helderheid komt. Transparantie die ze in elk geval afgelopen maandag, toen ze zich voorstelde aan de media, nog niet kon geven. Logisch want het was haar eerste werkdag. Daarom was het fijn geweest als minimaal één van de drie wethouders haar had geassisteerd. Ze schitterden echter allen door afwezigheid. Hans Tanis had een geldig excuus omdat hij een weekje op vakantie is. Ad de Waard en Johan Lavooi vonden het niet belangrijk genoeg hun al gemaakte afspraken te verzetten. ,,Ik heb hierover met hen gesproken. Samen hebben we geconcludeerd dat hun aanwezigheid niet nodig is omdat ze op dit moment inhoudelijk niets te zeggen hebben'', aldus Van de Vondervoort. Dat maakte de persbijeenkomst, hoe interessant ook, vrij nutteloos. Ze beloofde wel over een aantal weken weer de media uit te nodigen om te vertellen over haar bevindingen. Voor de zomerreces dient ze te rapporteren aan de Commissaris van de Koningin. Het zou zomaar kunnen dat Boevée dan weer terugkeert als burgemeester. ,,Niets is uitgesloten. Het kan alle kanten op. Met betrekking tot de fraude-aangifte heb ik geen signaal gekregen dat hij iets fout heeft gedaan. Omdat weinig informatie naar buiten komt, wat leidt tot een combinatie van onrust en chagrijn, begrijp ik de speculaties. Ik richt me echter op de feiten.''

Derde Merwedehaven

De politieke portefeuille van Boevée wordt de komende maanden zoveel mogelijk verdeeld onder de wethouders. Volgens week dinsdag wordt in het wekelijks overleg van Burgemeester en Wethouders bekeken wie wat voor zijn rekening neemt. Tanis had al het gladstrijken van het prestigieuze Plaatje-project overgenomen waarover de gemeenteraad in juni besluit of zij instemt met een investering van 1,45 miljoen euro. Dat het de gemeente zoveel geld zou kosten om de langgekoesterde clustering van watergebonden ondernemingen te realiseren was aanvankelijk totaal niet voorzien. Wie de veelbesproken Derde Merwedehaven gaat doen is nog niet bekend. Boevée heeft zich in de immer durende strijd tegen de provincie vaak aan de frontlinie laten zien. Waarbij hij niet schroomde een paar gevaarlijke schoten te lossen. Deze week wordt de afvalberging weer actueel aangezien de provincie antwoord geeft op de kritische vragen die vanuit Sliedrecht zijn gesteld over het feit dat recent is gebleken dat in de afgelopen acht jaar 129.000 ton meer asbesthoudend afval onverpakt is gestort dan door de provincie, die toezicht moest houden, werd verondersteld. Roepen de provinciale antwoorden nog steeds vragen dan gooit Sliedrecht het over een andere boeg en wordt de provincie om een onafhankelijk onderzoek verzocht. Desnoods wordt dat diepgaande feitenonderzoek zelf geïnitieerd. Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven en het burgerinitiatief hebben op eigen houtje al aangifte gedaan bij de milieupolitie.

advertentie
advertentie