Koninginnedagviering met extra glans

20 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse Oranjevereniging (S.O.V.) heeft ter ere van haar honderdjarige bestaan een herinneringsboek uitgebracht dat is samengesteld door de oud-bestuursleden Rien van Es en Wout van Rees. We mochten het fraaie boekwerk alvast inkijken en blikken uiteraard ook vooruit op de vele activiteiten die op Koninginnedag worden georganiseerd.

Door Ria Scholten

Een foto met ballonnen siert de oranje kaft van het meer dan 250 tellende boekwerk. Verhalen en anekdotes zijn met veel gevoel voor detail verwoord en de oude foto's, die allen in sepia zijn afgedrukt, geven een goed beeld van de vele activiteiten die de S.O.V. in de afgelopen honderd jaar heeft georganiseerd. Het jubileumboek kost vijftien euro en is verkrijgbaar bij het Sliedrechts Museum op de Kerkbuurt, waar ook een tentoonstelling over de vereniging is ingericht. Het museum is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag. Op Koninginnedag kan het boek worden aangeschaft bij de Oranjekraam op het Dr. Langeveldplein.

Het bestuur heeft met de ondersteuning van velen een mooi programma samengesteld om aan het eeuwfeest extra glans te geven. Een greep uit de vele activiteiten: Om 09.00 uur start de feestelijke kleuteroptocht op het Burg. Winklerplein. Voorafgegaan door het (Jeugd)showkorps 'Wilhelmus' lopen de kinderen naar het Raadhuis, waar rond 09.30 uur Koninginnedag wordt geopend door de voorzitter van de S.O.V., de heer Pot. Bij het Raadhuis wordt vervolgens de Nederlandse driekleur met wimpel gehesen door de twee samenstellers van het jubileumboekje.

Spidertoren

Traditiegetrouw staat het Dr. Langeveldplein in het teken van de Jeugd- en verenigingsmarkt. Ieder kind dat iets wil verkopen mag op zijn of haar eigen wijze handel drijven. Wie van het verkopen lekkere trek heeft gekregen kan weer genieten van poffertjes, want bij de muziektent komt een heuse poffertjeskraam te staan. Verder kunnen de kinderen zich vermaken in de spidertoren of een ritje met de zweefmolen maken. Op de trampoline kan weer naar hartenlust worden gesprongen. Tussen 11.00 en 12.00 uur laten verschillende Streetdance groepen een aantal spetterende dansen zien. Plaats van handeling: de muziektent. Zoals al eerder gemeld heeft de S.O.V. een kraam op het plein, waar niet alleen het jubileumboek te koop is, maar waar mensen zich ook kunnen opgeven als lid van de jubilerende vereniging.

Het straattheater in de middag wordt verzorgd door de Stichting Sliedrecht en Cultuur. Hierbij spelen de kinderfiguren Prins de Hond en Ploes de Poes een belangrijke rol. De organisatie speelt ook in op de nieuwste trends voor de kids. Zij kunnen namelijk glitter tattoos laten aanbrengen. Ze sprankelen en schitteren in de zon en blijven een aantal dagen zitten. Tekenaar Willem maakt de prachtigste karikaturen van de bezoekers. Verder zijn er twee bouwvakkers die niet op hun mondje gevallen zijn en bedeeld zijn met een flinke dosis humor. Verder wordt er livemuziek verzorgd door een drietal 'Streetbands'. Stoere jongeren kunnen meedoen met een Panna toernooi en daarmee leuke prijsjes winnen.

Oranjeconcert

In de Ned. Hervormde Kerk van Sliedrecht wordt 's avonds in samenwerking met het Christelijke Sliedrechts Mannenkoor 'Ichthus' een traditioneel oranjeconcert georganiseerd. Het is al weer een tijd geleden dat het koor in Sliedrecht is opgetreden en het bestuur van de S.O.V. hoopt dan ook op een volle kerk. Aan de avond werken verder mee de sopraan Annelies Schep, organist Bert Kruis en pianist André van Vliet. De muzikale leiding is in handen van dirigent Martin Zonnenberg.

Liefhebbers van het wat lichtere genre kunnen terecht in Partycentrum De Lockhorst. Het programma heeft op deze Koninginnedag een duidelijk Hollands tintje en wordt afgesloten met een optreden van de succesvolle Volendamse 3J's. Voor de avond geldt het motto 'vol is vol'. Dit houdt in dat men, als het maximale aantal bezoekers bereikt is, écht niet meer naar binnen mag.

Tot besluit nog een bericht van de organisatie: De geplande stratenloop gaat niet door. Dit houdt in dat de in het programmaboekje vermelde afsluiting van de straten van het parcours tussen 09.00 en 12.00 uur komt te vervallen.

advertentie
advertentie