Honderd jaar Sliedrechtse Oranje Vereniging

Algemeen

SLIEDRECHT- “Honderd jaar Sliedrechtse Oranje Vereniging’’ is de titel van de expositie die op dit moment te zien is in het Sliedrechts Museum. De heren Adriaan Pot, voorzitter Sliedrechtse Oranje Vereniging (SOV), Rien van Es en Wout van Rees, oud-bestuursleden van de SOV en samenstellers van het jubileumboek 100 jaar SOV verrichtten afgelopen vrijdag de officiële opening de oranje getinte tentoonstelling.

Het archief ging ondersteboven voor Honderd Jaar Oranje Boven. Zowel de Sliedrechtse Oranje Vereniging als het Sliedrechts Museum heeft uniek materiaal voor de dag gehaald om deze tentoonstelling interessant te maken. De bezoeker van deze expositie maakt een reis door de tijd en ziet en beleeft hoe in Sliedrecht honderd jaar lang het Oranje feest gevierd is. ,,Er is veel foto materiaal uit die periode bewaard gebleven”, vertelt Remco van de Ven, bestuurslid publieke relaties van de Stichting Sliedrechts Museum. ,,De Oranjefeesten in het verleden en in het heden zijn steeds ware volksfeesten.”

De plaatsen waar de Oranjefeesten werden gehouden zijn in de loop der tijd nog al eens van locatie veranderd. ,,Het is verrassend terug te zien waar dit zoal gebeurde. Op zo’n Oranje dag werden in competitieverband door schoolkinderen behendigheidsspellen gedaan onder toezicht van de leerkrachten van toen. Er waren ook prijzen te winnen, wat het enthousiasme tot deelname bevorderde”, aldus Van de Ven. ,,Deze honderd-jarige geschiedenis van een volksfeest in Sliedrecht laat ook veel zien van de mensen die er aan hebben deelgenomen en dat maakt deze tentoonstelling juist zo charmant. Het is een verhaal over de Sliedrechter die op zijn of haar wijze de Koninginnedag vierde.”

De expositie is te zien tot en met zaterdag 4 juni,

Het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt 99-101 is elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag geopend van 14:00 tot 17:00 uur.

advertentie
advertentie