Weinig discussie over toekomst gemeente

20 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Met als doel inwoners te betrekken bij de toekomst van Sliedrecht heeft de lokale PvdA-afdeling vorige week donderdag een discussiebijeenkomst gehouden in De Lockhorst. Omdat de 'gewone' burger verstek liet gaan - de zaal was louter gevuld met politici en ambtenaren uit Sliedrecht en omliggende plaatsen - kon het lovenswaardige initiatief bij voorbaat worden bestempeld als niet geslaagd. Wat niet wil zeggen dat het niet de moeite waard was, maar kennelijk is het wel of niet zelfstandig blijven van de gemeente in elk geval in dit stadium geen onderwerp waar veel Sliedrechters zich druk over maken.

Door Erik de Bruin

De tweede kritische noot (sorry PvdA) is dat het idee van een discussiebijeenkomst niet uit de verf kwam. De drie sprekers staken in het eerste bedrijf ruimschoots hun verhaal af waarna ze na de pauze werden bevraagd. Terwijl het juist de bedoeling was dat de aanwezigen in discussie zouden gaan over de mogelijkheden die hen werden voorgeschoteld. Joep Hoedjes was de eerste spreker. Hij hield het model Ten Boer tegen het licht. Hoedjes is de aangewezen persoon hierover te vertellen aangezien hij leiding geeft aan het ambtelijk apparaat van de gelijknamige gemeente, die in 2007 een vergaande samenwerkingsvorm is aangegaan met grote buur Groningen ('één wijk in Groningen telt meer inwoners dan onze gemeente') en daar volgens hem de vruchten van plukt. ,,Om een samenwerking als deze te doen slagen moet je ervoor zorgen dat je een goede opdrachtgever bent. We hebben honderd procent vrijheid ons eigen beleid te voeren waarbij we een beroep doen op de ambtelijke capaciteit en expertise die in Groningen is gehuisvest. De resultaten na vier jaar zijn dat we onze zelfstandigheid en identiteit hebben behouden, de afstand tussen burger en bestuur niet is vergroot en dat we een toekomstbestendige gemeente zijn geworden. Afgezet tegen de situatie in 2003 toen nog sprake was van een kwetsbare organisatie waardoor de kwaliteit van dienstverlening in het geding kwam en er ernstige zorgen waren over het financieel meerjarenperspectief, kan dus worden geconcludeerd dat het een verstandige keuze is geweest.'' Volgens Hoedjes is het belangrijkste dat de burger tevreden is: ,,Die mag niets merken van de beleidsveranderingen.'' De tweede spreker, Dirk van der Borg, is toevalligerwijs geboren en getogen in de gemeente Ten Boer. In deze regio is hij sinds 2006 bekend als burgemeester van de gemeente Graafstroom. Samen met Liesveld en Nieuw-Lekkerland bewandelt Graafstroom de weg van omgekeerde herindeling, zoals hij het uitdrukte. ,,Eerst werken we aan één ambtelijke organisatie voor drie gemeenten, per 1 januari 2013 is ook de bestuurlijke fusie van Molenwaard een feit. Belangrijk is dat je van begin af aan de gemeenteraden erbij betrekt en wederzijdse belangen benoemt. Wanneer sprake is van een zekere urgentie moet je de stap durven zetten.'' Volgens Van der Borg mag schaalvergroting niet ten koste gaan van kleinschaligheid: ,,Ottoland blijft Ottoland, om een voorbeeld te noemen. Betrek burgers bij hun eigen leefomgeving en geef ze verantwoordelijkheden.''

Drechtstad

,,Je werkt samen om zelfstandig te blijven'', merkte Jan Lagendijk, de laatste spreker, cynisch op over de Drechtsteden. ,,In een Gemeenschappelijke Regeling ben je zowel eigenaar als klant. In het Ten Boer-model zit mijns inziens te veel klantgedrag. Als je je geen eigenaar voelt voel je ook niet de behoefte bij te dragen aan verbetering.'' Lagendijk, oud-wethouder van Dordrecht, pleit voor samenvoeging van zes gemeenten tot één Drechtstad. Lokaal chauvinisme moet volgens hem worden gerelativeerd en bewoners zouden zeggenschap kunnen krijgen in stadsdeelcommissies.

'Huwelijksaanzoek'

Een gemeente als Utrecht, dat ruim driehonderdduizend inwoners telt, is volgens Lagendijk de ideale bestuursmaat. Van der Borg stelt dat vijftigduizend inwoners al goed is te behappen. De nieuwe gemeente Molenwaard blijft steken op plusminus dertigduizend. Vandaar dat al is gelonkt naar Giessenlanden en Zederik. Op de vraag of Sliedrecht een huwelijksaanzoek wordt gedaan antwoordde hij dat 'we niet met de rug naar Sliedrecht toe staan'. Dat Sliedrecht een relatie aangaat met de Waard lijkt echter een utopie omdat ze vastzit aan de Gemeenschappelijke Regeling. Samenwerken of samenvoegen zijn de enige twee opties. Wanneer de gemeente voor deze tweesprong komt te staan is onduidelijk en lijkt vooralsnog alleen de politiek te interesseren.

advertentie
advertentie