Provincie beantwoordt DMH-vragen

20 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het is niet aannemelijk dat sprake is geweest van verspreiding van asbestvezels van de 3e Merwedehaven naar de omgeving. Dat schrijven Gedeputeerde Staten in een brief aan de gemeenten Sliedrecht en Dordrecht.

Begin maart publiceerde deze krant dat de provincie veel heeft uit te leggen omdat uit recent onderzoek is gebleken dat tussen 2003 en 2010 niet de veronderstelde tweeduizend ton asbesthoudend materiaal onverpakt is gestort, zoals in oktober 2010 tijdens een hoorzitting in Sliedrecht werd gepresenteerd, maar liefst 131.000 ton. In de brief wordt toegelicht hoe dit ‘misverstand’ kon ontstaan. In een aanvullend persbericht wordt benadrukt dat de afgelopen jaren intensief is gecontroleerd: ,, In totaal gaat het om ruim 650 controles sinds 2002. Uit die controles is naar voren gekomen dat bij het storten is voldaan aan alle voorwaarden en dat de asbestvoorschiften correct zijn nageleefd. Tegen deze achtergrond is er geen enkele reden aan te nemen dat de omgeving gezondheidsrisico’s heeft gelopen als gevolg van verspreiding van asbestvezels. Metingen naar de aanwezigheid van asbestdeeltjes in de lucht bevestigen dat beeld. Het asbesthoudend afval ligt veilig afgedekt op stortplekken die speciaal daarvoor zijn bestemd.” Gedeputeerde Erik van Heijningen van Milieu spreekt de hoop uit dat met de bestuurlijke brieven naar Sliedrecht en Dordrecht en de aangepaste milieuvergunning (hierdoor is het storten van onverpakt asbesthoudend materiaal niet meer toegestaan; het Herstelbesluit wordt over twee weken gepubliceerd) een streep kan worden gezet onder het verleden. Hij roept de betrokkenen partijen op de blik op de toekomst te richten: “We zijn gezamenlijk begonnen aan een proces van vervroegde sluiting. Eind 2012 houdt de stortplaats op te bestaan. Tot die tijd staat als een paal boven water dat er geen onverpakt asbesthoudend afval meer in Dordrecht wordt gestort.” Overigens neemt Van Heijningen - tevens oud-wethouder in Dordrecht - binnenkort afscheid als gedeputeerde.

De provincie laat in de brieven aan Dordrecht en Sliedrecht weten de gang van zaken te betreuren omtrent de verschillen in tonnages onverpakt gestort asbesthoudend materiaal. “Achteraf bezien hebben wij niet-volledige cijfers te snel naar buiten gebracht en daardoor bijgedragen aan kennelijke verwarring. Bij de totalisaties is geselecteerd op twee afvalstromen waarvan direct duidelijk was dat deze asbesthoudend waren, omdat zij als zodanig in de administratie waren gerubriceerd. Nadat wij door Derde Merwedehaven BV waren gewezen op de onjuistheid van deze totalen, heeft bureau MWH in onze opdracht gedegen onderzoek gedaan en vervolgens de juiste cijfers gepresenteerd. Daarbij zijn ook de andere afvalstromen getotaliseerd, die slechts voor een beperkt deel van de aangeleverde partijen uit asbesthoudend afval bestaan. Verder zijn in het onderzoek twee ontbrekende jaren toegevoegd. Het heeft veel inspanning gekost om de totale hoeveelheid goed in beeld te krijgen.”

Naast het bestuderen van het verder onderbouwde asbestrapport en de zestien antwoorden polst Het Kompas donderdag ook de reacties van onder andere de gemeente, Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven en het burgerinitiatief. Zij hebben gesteld dat als het nodig blijkt te zijn de provincie om een onafhankelijk onderzoek wordt verzocht. Desnoods wordt dit diepgaande feitenonderzoek zelf geïnitieerd.

advertentie
advertentie