Schaaktalent Jorik Klein vierde van Nederland

24 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op 22 en 23 april werd het Nederlands Jeugdschaakampioenschap categorie E (tot 10 jaar) gespeeld in Waalwijk. Namens Schaakvereniging Sliedrecht nam de 9-jarige Jorik Klein voor de tweede keer deel, nadat hij zich in de regionale voorronde keurig had geplaatst. Vorig jaar verraste hij (toen nog als F-speler) door gedeeld 8e te worden, en dit jaar wist hij een fantastische vierde plaats te behalen. In een sterk bezet toernooi waar alle landelijke toppers speelden had de Sliedrechtse troef vooraf als doelstelling om te proberen weer in de top 10 te komen. Hij was dit jaar als 14e geplaatst en dat zou al een aardige uitdaging zijn. Na de eerste dag waarin hij 4 punten uit 5 wedstrijden behaalde leek die doelstelling er ook in te zitten. Deze eerste dag eindigde hij als zevende. Op dag twee waarin nog vier ronden werden moest worden geschaakt, leek het aanvankelijk zwaar te worden, maar in de laatste ronden wist hij toch toe te slaan. Hij eindigde met in totaal 6,5 punt uit 9 wedstrijden en wist daarmee ongedeeld vierde te worden.

Het Sliedrechtse talent komt uit een echte schaakfamilie. Opa Hans speelde ooit op het hoogste schaakniveau van Nederland, is oud-clubkampioen van Sliedrecht en is al jaren vaste kracht van het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht. Vader Marcel heeft dit seizoen ook de schaakuitdaging opgepakt en speelt inmiddels in het vierde team van Sliedrecht. Of hij zijn zoon bij kan houden is maar zeker de vraag, want Jorik ontwikkelt zich razendsnel en zal zich volgend seizoen steeds meer met senioren gaan meten en zal waarschijnlijk ook in Sliedrecht 4 gaan spelen. Echter, dit seizoen is nog niet voorbij voor het Sliedrechtse talent. Hij speelt onder andere nog het NK voor E-teams, speelt nog met zijn Sliedrechtse teamgenoten de halve finales van het NK schoolschaken voor basisscholen. Daarnaast kan hij nog hoog eindigen in het jeugdkampioenschap van Sliedrecht, maar ook dat van de RSB.

Eierkoningen

Ook in het seizoen 2010/2011 heeft er weer een snelschaakcompetitie plaats bij Schaakvereniging Sliedrecht.De vierde ronde - eierschaken - leverde twee eierkoningen op. Na 14 partijen behaalden Peter van den bergh en Robert van Rekom beiden 11,5 punten. Beiden mochten zodoende evenveel eieren in ontvangst nemen van wedstrijdleider Mark van Hulst. Als derde eindigde h4-speler Jerry van Rekom. Ook Kees Wessels kon met voldoende eieren naar huis om Pasen op gepaste wijze te gaan vieren. Opvallend waren de hoge scores van Joost Stoker en Peter Vis, die beiden in de top-10 eindigden.

In de totaalstand na vier ronden, waarbij het minimum aantal partijen op 20 staat, gaat Peter vd Bergh aan kop, op de voet gevolgd door familie Van Rekom, waarbij junior iets meer procenten heeft. Opvallende plaatsen in de top-10 zijn Floris Verweij , Kees vd Does en Peter Vis.

Bij de jeugd was Andrew Mensing de eierprins, want hij wist met overmacht de eerste groep te winnen. Overige groepswinnaars waren Christiaan Verheij, Joran van Eijl en Koos van de Berg.

advertentie
advertentie