'Je kon een speld horen vallen'

26 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Je kon een speld horen vallen. Heel indrukwekkend", zegt Ben van der Hel over de overdracht van het project 'adopteer een monument' vorige week op het Albrechtplein. Van der Hel is directeur van OBS Henri Dunant en sinds dit jaar ook de nieuwe voorzitter van Stichting Comité 4 en 5 mei. ,,Ik ben daarvoor gevraagd door burgemeester Martin Boevée en heb zonder twijfel ja gezegd omdat ik de boodschap van vrijheid nog steeds heel belangrijk vind. Bovendien vond ik dat de activiteiten op 5 mei in Sliedrecht wel wat uitgebreider mochten en dat is gelukt."

Door Caroline Voorbergen

De overdracht van de adoptie van het crossline monument begon vorige week woensdag in het restaurant van het gemeentekantoor waar wethouder Johan Lavooi de kinderen van groep 8 van de Henri Dunantschool toesprak. De leerlingen lazen vervolgens enkele gedichten voor en daarna ging de groep naar het monument waar kransen werden gelegd en witte rozen. Ook hier droegen twee kinderen een gedicht voor. ,,Het was een indrukwekkende ceremonie. De kinderen hebben de boodschap duidelijk meegekregen", vertelt Ben van der Hel. ,,Ook de aanwezigheid van de veteranen in vol ornaat maakte veel indruk op ze." De schooldirecteur hield zelf ook een toespraak over de geschiedenis van het monument en haakte in op het nationale thema van 4 en 5 mei: 'Vrijheid op straat'. ,,Een heel begrijpelijk onderwerp voor kinderen omdat ze daar dagelijks mee te maken hebben. Bijvoorbeeld door uit te leggen hoe pesten de vrijheid van kinderen op straat kan beperken."

De overdracht van 'adopteer een monument' vond dit jaar voor de 25ste keer plaats. De leerlingen van groep 8 geven de opdracht jaarlijks door aan de groep onder hen, die de adoptietaak ook weer een jaarlang op zich nemen. De Henri Dunantschool heeft zich al jaren aan deze activiteit verbonden. Om die reden was het niet verwonderlijk dat Martin Boevée de schooldirecteur Ben van der Hel naar voren schoof als nieuwe voorzitter van de Stichting Comité 4 en 5 mei. Bovendien is Van der Hel al jaren coördinator van de stille tocht op 4 mei. Maar ook persoonlijk voelt hij zich betrokken bij het thema van de Tweede Wereldoorlog. ,,Bij de het bombardement op de Sliedrechtse haven in 1942 vielen negen doden waaronder mijn oma. Ik heb haar dus nooit gekend, maar in onze familie werden wel altijd veel verhalen verteld die veel indruk op me maakten. En mijn vader moest van de Duitsers op de spoorbrug gaan staan om als levend schild te fungeren zodat de spoorlijn niet gebombardeerd zou worden. Hij had deze ervaring zo ver weggestopt dat hij het pas op zijn sterfbed aan me kon vertellen. Dat raakt je diep natuurlijk."

Van der Hel is daarom nog altijd onder de indruk van de jaarlijkse herdenkingen, zoals ook de stille tocht in Sliedrecht op 4 mei. Om 19.20 uur start het verzamelen bij het raadhuis en om 19.45 loopt de stoet naar het Bonkelaarplein waar Crescendo koraalmuziek speelt. Schoolkinderen leggen kransen en bloemen.

Een dag later wordt de bevrijding gevierd en bij de organisatie van die activiteiten zag Van der Hel een belangrijke taak voor het comité liggen. ,,De feestelijkheden waren al jaren hetzelfde. Het waren prima activiteiten, maar wat mij betreft mochten ze wel wat uitgebreider. Daar hebben we met z'n allen hard aan gewerkt. Nicole Boer heeft het initiatief genomen een talentenjacht te organiseren voor de Sliedrechtse jeugd. Dit wordt gehouden in de muziektent. En verder hebben we dit jaar meer muziek. Het bevrijdingsbal begon vroeger altijd na het vuurwerk, maar nu beginnen we al om 20.00 uur met Blast! gevolgd door de Sliedrechtse bluesband Back in Town om 22.00 uur. Ook is het schoolkorfbaltoernooi na zo'n vijftien jaar afwezigheid weer in ere hersteld en daar zijn we heel blij mee."

Voor de allerkleinsten zijn er verder vanaf 13.00 uur attracties op het Langeveldplein, zoals een draaimolen en een hindernisbaan. En voor de ouderen (55-plussers) is er een boottocht door de Biesbosch. De boot vertrekt om 13.00 uur in de Sliedrechtse haven. De Sliedrechtse zanger Sjako zorgt voor gezellige oud-hollandse liedjes. Een kaartje kost 8,50 euro (inclusief twee consumpties) te bestellen bij Stichting Welzijn Sliedrecht in De Reling. Om 21.00 uur geeft Crescendo een concert langs de Merwede bij restaurant Bellevue waarna om 22.00 uur het vuurwerk losbarst. Om 21.30 uur is de traditionele optocht met als vertrekpunt het Burg. Winklerplein.

Ben van der Hel is meer dan tevreden over deze lijst met activiteiten. ,,Voor elk wat wils lijkt me. We zijn heel blij dat we dit hebben mogen realiseren, maar maken ons tegelijkertijd wel zorgen over de toekomst van deze belangrijke vieringen aangezien we weten dat ook ons bezuinigingen boven het hoofd hangen. We hopen in de politieke lobby de schade enigszins te kunnen beperken, want op deze belangrijke historische dagen zou eigenlijk niet bezuinigd mogen worden."

advertentie
advertentie