Jip & Janneke tekenworkshop in bibliotheek Sliedrecht

29 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op vrijdag 20 mei is het 100 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt is geboren. Door heel het land wordt hier aandacht aan besteed. Er worden theatervoorstellingen uitgevoerd, films vertoond, versjes en liedjes van Annie M.G. Schmidt gezongen en voorgelezen. Daarnaast is het geboortehuis in Zeeland van Annie geopend. Dichter bij huis: bibliotheek Sliedrecht organiseert op vrijdag 20 mei twee tekenworkshops met het thema 'Jip & Janneke'. De tekenworkshops, de eerste voor kinderen in de onderbouw en de tweede voor de bovenbouw, worden gegeven door Linette Trapman van tekenatelier 'Clair Obscur'.

Door Carolien Roos

Wat vindt Linette zelf van Annie M.G. Schmidt en de illustraties in haar boeken? ,,Onlangs heb ik een interessant artikel gelezen over het materiaal van Fiep Westendorp. De figuurtjes of silhouetjes van Jip & Janneke zijn altijd zwart-wit gebleven. Later werd de omgeving van deze hoofdfiguren opgevuld met kleurrijke tierelantijntjes. Het is erg leuk om dit eens beter te bekijken."

Linette Trapman werkt veel met kinderen maar geeft ook les aan volwassen. Ze is ondernemer sinds 2007. ,,Ik droomde al heel lang van het geven van tekenles op maat. En ik dacht, als je het nu niet doet dan gebeurt het nooit meer. Ik ervaar veel plezier in mijn werk omdat ik hoogvliegers heb, maar vooral omdat ik mensen ontmoet die tekenen gewoon erg leuk vinden. Voor 2007 was ik erg druk met de zorg voor mijn zoon met beperkingen. Stress kun je met tekenen niet gebruiken. Dit blokkeert namelijk je creativiteit. Als je rust hebt, gaan de sappen van creativiteit weer stromen. Ik geef les aan slechts 3 kinderen tegelijk. Ik kan ze dan optimaal begeleiden. De kinderen mogen helemaal zelf bepalen wat ze gaan tekenen. Van een auto tot een olifant of een indiaan. Je kunt met elke tekening een techniek leren. Op die manier blijven kinderen gemotiveerd en geïnspireerd."

Linette verwacht dat de 'Jip & Janneke' tekenworkshops erg leuk worden. ,,Vooral omdat bijna alle kinderen bekend zijn met het werk van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Voor de jongste kinderen ga ik voorgedrukte materialen gebruiken. Jip & Janneke zijn dan al afgebeeld. De kinderen kunnen dan de kleurrijke omgeving tekenen. Naast kleurpotloden gaan we ook houtskool gebruiken. De oudere kinderen gaan onder andere met Oost-Indische inkt werken, net zoals Fiep. De kinderen mogen de tekeningen mee naar huis nemen of een tijdje laten hangen in de bibliotheek. Dan kan iedereen ze bewonderen."

'Jip & Janneke tekenles' vrijdag 20 mei in bibliotheek Sliedrecht. Kosten: geen, maar aanmelding vóór 20 mei bij de balie van de bibliotheek of via klantenservicesliedrecht@bibliotheeknetwerkzhzo.nl is verplicht (vol=vol). Voor kinderen in groep 1 t/m 4: 14:00 uur tot 15:00 uur. Voor kinderen in groep 5 t/m 8: 16:00 uur tot 17:30 uur. Op www.annie-mg.com staan alle landelijke activiteiten van 100 jaar Annie M.G. Schmidt.

Agenda Bibliotheek Sliedrecht

Tot en met zaterdag 14 mei: Expositie van leerlingen van Linette Trapman.

Vanaf 23 mei: Expositie door Amnesty International.

Kijk op www.bibliotheeknetwerkzhzo.nl voor meer activiteiten.

advertentie
advertentie