Werkgroep strijdt tegen hennepteelt

28 april 2011 om 00:00 Nieuws

REGIO - Een speciale werkgroep gaat in de regio Zuid-Holland Zuid de georganiseerde misdaad op het gebied van hennepteelt bestrijden. Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Zuid-Holland Zuid heeft daarvoor het startschot gegeven. Verschillende partners onder wie gemeenten, het openbaar ministerie, de politie, de belastingdienst, bijzondere opsporingsdiensten en andere (semi-)overheden nemen deel aan de werkgroep.

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst onderstreepten de samenwerkingspartners het belang van samenwerking met derden zoals woningcorporaties en de regionale netbeheerder gas en elektriciteit. In 2010 waren er in de regio 134 ontmantelingen van hennepkwekerijen, terwijl in de jaren daarvoor dat aantal op circa negentig lag. ,,Vermoedelijk is dit het topje van de ijsberg. Er is dus veel werk aan winkel," valt in een persbericht van het RIEC te lezen.

Het RIEC Zuid-Holland Zuid is een informatieknooppunt en expertisecentrum voor bovengenoemde partijen. Zij hebben een convenant gesloten. De samenwerking heeft als doel georganiseerde misdaad integraal in de regio te bestrijden. Speerpunten zijn witwassen en vastgoedfraude, mensenhandel en uitbuiting en hennepteelt. Daarnaast richt het RIEC zich op de bestuurlijke aanpak. Door de Wet Bibob - die het mogelijk maakt personen of bedrijven te screenen voordat een vergunning wordt afgegeven - goed in te zetten, kan georganiseerde misdaad worden voorkomen. Ook op het gebied van handhaving spelen gemeenten een belangrijke rol.

,,Het is belangrijk dat partijen signalen bij het RIEC neerleggen. Het RIEC is een steunpunt voor gemeenten dat faciliteert als het gaat om de bestrijding van georganiseerde misdaad. Door een geïntegreerde aanpak kunnen we de slagkracht van de opsporing vergroten en met elkaar de criminele groepen niet alleen fiscaal en strafrechtelijk, maar ook bestuurlijk aanpakken. Het gaat erom dat we de juiste barrières opwerpen,'' aldus de heer V.J.H. Molkenboer, burgemeester van Leerdam en tevens bestuurlijk trekker van het RIEC Zuid-Holland Zuid:

advertentie
advertentie