Zuidvleugel: de topregio van Nederland

30 april 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De zuidelijke vleugel van de Randstad - de zogenaamde Zuidvleugel - heeft de potentie om uit te groeien tot één van de economische topregio's van Europa. Dat blijkt uit een adviesrapport opgesteld door Roland Berger Strategy Consultants in opdracht van het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel. Dit platform bestaat uit de provincie Zuid-Holland, de steden Rotterdam en Den Haag en de regio's Holland Rijnland, Haaglanden, Stadsregio Rotterdam, Midden Holland en Drechtsteden.

Deze kracht en potentie van de Zuidvleugel ligt vooral in de grote diversiteit aan economische sterke sectoren, stelt het rapport. Tegelijkertijd benadrukt het adviesrapport dat de Zuidvleugel voor enorme uitdagingen staat om zijn economische positie te behouden en verder te versterken. Ontwikkelingen zoals de groeiende schaarste aan grondstoffen, de stijgende energieprijzen en de klimaatverandering zullen de ontwikkeling naar een economie gebaseerd op duurzame energie en biobased grondstoffen versnellen. ,,Enerzijds raakt dat die sectoren in de regio waar materialen en energie een belangrijke rol spelen. Anderzijds schept deze transitie naar een schone economie ook grote kansen en mogelijkheden voor het gebied", stelt projectleider Nicolas van Geelen. ,,Om deze te benutten is het vooral zaak om het innovatiepotentieel in de Zuidvleugel te gebruiken."

Het adviesrapport benadrukt het belang van de diversiteit aan economische activiteiten in de regio als bron van vernieuwing en nieuwe economische bedrijvigheid. Van Geelen: ,,Opkomende sectoren kunnen met hun kennis en expertise een belangrijke rol spelen in de vernieuwing van traditionele sectoren zoals Chemie, Energie, Greenports en Logistiek. Nieuwe sectoren als Cleantech en Life Sciences zijn vaak op zoek naar kapitaal, massa en een markt om hun kennis te kapitaliseren. Dat zijn zaken die traditionele sectoren op hun beurt kunnen bieden."

Om gevolg te geven aan de aanbevelingen uit het adviesrapport wordt door de zuidvleugelpartners een actieprogramma 'Kiezen voor diversiteit' opgesteld. Dit programma is gericht op het aanjagen van innovatie en verduurzaming in de negen meest kansrijke sectoren van de Zuidvleugel: het wegnemen van belemmeringen voor een verdere groei van deze sectoren en het stimuleren van kruisbestuiving. Daartoe worden per sector prioritaire opgaven in beeld gebracht voor de komende vier jaar.

Op de foto v.l.n.r.: A.S. Scholten (Drechtsteden), L. Kok (Den Haag), J. Baljeu (Rotterdam), H.J.J. Lenferink (Leiden), J.W.E. Spies (Provincie Zuid-Holland), E.H. van Vliet (Lansingerland) en G.A.A Verkerk (Delft).

advertentie
advertentie