Vernieuwd Baggermuseum krijgt hoog bezoek

4 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu komt dinsdag 17 mei naar Sliedrecht om de eerste verdieping van het Nationaal Baggermuseum te heropenen. ,,Door klein en groot baggerwerk te visualiseren willen we laten zien hoe boeiend de baggerwereld is. We willen het museum ook aantrekkelijk maken voor de jeugd'', aldus bestuurslid en pr-medewerker Remco van de Ven.

Door Erik de Bruin

Vrijdag 13 mei vindt ook een bijzondere gebeurtenis plaats. Om 17.00 uur nemen drs. G.L.M. Hamers, president-directeur van IHC Merwede, en ir. F. Verhoeven, voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers, het eerste exemplaar in ontvangst van het Grote Baggermolenboek. ,,Een standaardwerk over het ontstaan en de ontwikkeling van de emmerbaggermolen, dat rijk is geïllustreerd en de hele geschiedenis weergeeft'', vertelt Van de Ven. ,,Het boek is geschreven door drie vroegere vaklieden, waaronder Arend Dekker uit Sliedrecht die bij IHC heeft gewerkt. De andere auteurs zijn Henk Vandersmissen en Jaap Stam. Helaas zijn zij recentelijk overleden. We hebben hun weduwes uitgenodigd bij de overhandiging aanwezig te zijn.''

Vier dagen later krijgt het Baggermuseum weer hoog bezoek. Staatssecretaris Joop Atsma heeft gehoor gegeven aan het verzoek de eerste verdieping te heropenen. Met de verbouwing trekt het museum een modern jasje aan. Van de Ven: ,,We willen bezoekers laten ervaren hoe wordt gebaggerd. De aanleg van een palmeiland in het Midden-Oosten spreekt natuurlijk tot de verbeelding - wat ook geldt voor het met grote sleephopperzuigers opspuiten van de Nieuwe Maasvlakte -, maar we laten ook klein baggerwerk zien. Zoals het uitbaggeren van sloten. Bezoekers kunnen zelf van alles in beweging brengen. We maken het interactief.'' Scholen krijgen een uitnodiging opgestuurd waarbij leerlingen worden geprikkeld opdrachten te vervullen in het museum. De plannen zijn bedacht door de vrijwilligers die in het museum actief zijn. Zij hebben ook een deel van de verbouwing gedaan. Van plan tot realisatie heeft ruim een jaar geduurd.

advertentie
advertentie