Griendaak Phija na restauratie weer terug in Biesbosch

9 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Na een restauratieperiode van meer dan een jaar ligt de oude griendaak Phija (bouwjaar 1926) nu weer op haar vaste plek bij de Stenen Keet in de Sterlinggriend, aan het Wantij in Dordrecht.

De Phija, jarenlang eigendom van de familie de Koning, diende oorspronkelijk voor het vervoer van griendhout uit de Biesbosch. De familie gebruikte het bootje ook om mee op vakantie te gaan.

In 2005 werd de Phija aan het Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch (nu Parkschap Nationaal Park De Biesbosch) geschonken. Eind 2009 kon het bootje dankzij bijdragen van het Nationaal Park, het Rabofonds en Stichting de Kaai worden gerestaureerd. Onder de bezielende leiding van Biesboschvrijwilliger Leen Fijnekam is hier meer dan een jaar aan gewerkt. De aak is zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht, waarbij het roefje werd ingericht met onder meer een bedstee en een kacheltje.

Op 6 mei is het bootje feestelijk ingehaald. Sponsoren, medewerkers en vrijwilligers van het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch en Staatsbosbeheer en een aantal leden van de familie de Koning keken toe hoe het scheepje door twee zalmschouwen over het Wantij naar de Stenen Keet werd gesleept.

Marianne den Braven, manager van Biesboschcentrum Dordrecht, benadrukte het enorme belang van de werkzaamheden die vrijwilligers voor de Biesbosch verrichten. Ze noemde het project een perfect voorbeeld van samenwerking in de Biesbosch: Parkschap, Staatsbosbeheer, Biesbosch vrijwilligers, ondernemers die Biesbosch warm hart toedragen, sponsoren en de oude eigenaren van de griendaak vonden elkaar in de realisatie van dit project, met het doel om bezoekers de cultuurhistorie van de Biesbosch te laten beleven.

Wie de Phija wil bekijken, kan het zonnepontje bij Biesboschcentrum Dordrecht nemen naar het Griendmuseumpad. De wandeling over dit pad voert langs onder meer de Stenen Keet en de griendaak Phija. Het Biesboschcentrum organiseert ook vaar-wandelexcursies waarbij keet en aak worden aangedaan. Het pontje vaart van april tot en met oktober tijdens de openingstijden van het Biesboschcentrum. Meer informatie op www.np-debiesbosch.nl.

Foto onderschrift: De Phija wordt naar haar vaste plek gesleept.

advertentie
advertentie