Jongste (9) wint van oudste (76) in derde ronde OKD

15 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de derde ronde van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek wist Jorik Klein zijn eerste 'seniorenscalp' te behalen en dat nog wel tegen de oudste deelnemer, Jan Willem Kraaijeveld (76 jaar).  De 9-jarige Jorik speelde rustig en bedachtzaam en schoof zijn tegenstander steeds verder terug. Niet alleen op dit toernooi staat Jorik zijn mannetje, maar ook in de regionale en nationale toernooien zien we hem steeds vaker op topposities terug. Momenteel staat Jorik op de eerste plaats in categorie E van de GrandPrix-reeks van de Rotterdamse Schaakbond. Onlangs eindigde het grote Sliedrechtse talent nog als vierde bij het NK in zijn leeftijdscategorie. Een troost voor routinier Kraaijeveld is dan ook dat hij niet als enige een verliespartij tegen de jeugdspeler zal leiden.

Na de derde ronde zijn er twee spelers met 3 uit 3: Henri Hartog jr. en Peter van den Bergh. Hartog jr.  profiteerde van een misgreep van Peter Vis en wist zo zeer verrassend de eerste plaats in de ranglijst te veroveren. Een mooie opsteker voor de jeugdleider, die binnenkort in Fourmies kan laten zien dat zijn goede prestatie van vorig jaar geen eenmalig incident was.

Peter van den Bergh speelde met wit tegen Joost Stoker een mooie variant van het Hollands. Hoewel het Hollands een specialiteit van Joost is, was Peter toch de betere in deze partij. In de vierde ronde mogen beide koplopers onderling gaan uitmaken wie de nieuwe koploper wordt.

Robert van Rekom kwam tegen Niels Mijnster niet verder dan remise, maar beide spelers blijven met 2½ punt in de top 5 staan. Deze wordt aangevuld door Arno Luinenburg  die tegen Ad Multen een halfje kon bijschrijven, nadat hij een niet te stoppen koningsaanval had ontketend. Jerry van Rekom verloor in het eindspel van een ontketende Henk Prins, die alle offers van de oud-winnaar wist te pareren. De top 10 wordt aangevuld met Floris Verweij die keurig won van Jan Sulman, en Peter Dekker die Mark van Hulst wist te verslaan. Ook Wim Hokken nestelde zich in de top na een soepele zege op Pieter Sandijck, de verrassing van de eerste ronde.

Ron Melger speelde een prima partij tegen Jan Veenis en wist zo zijn tweede punt te scoren. Marcel Klein kwam van de  nul af door Leo Koppelaar te verslaan. Onderaan wachten Kees van der Does en Jan Willem Kraaijeveld nog steeds op hun eerste punten.

Op de foto Jorik Klein (rechts) tegen Jan Willem Kraaijeveld, de jongste en oudste deelnemers van het OKD.

advertentie
advertentie