Jan van Wingerden gaat zijn eigen gang

16 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De 47-jarige Jan van Wingerden is al van kinds af aan een even bevlogen als begenadigd tekenaar/schilder. Hij maakt ongeveer dertig tot vijftig werken per jaar en gaat zijn eigen gang. ,,Ik wil niet in een harnas worden geduwd. Ik heb wel eens in opdracht een schilderij gemaakt van een moderne jachtboot, maar dat doe ik niet meer. Ik zat er enorm tegenaan te hikken.'' Het maken van tekeningen voor de Bernie-reeks, een serie kinderboeken, past wel in zijn straatje. Met name omdat de 9-jarige hoofdrolspeler avonturen beleeft in de natuur.

Door Erik de Bruin

Jan is doordrenkt van de natuur, zo zegt hij zelf. ,,Het is me als het ware met de paplepel ingegoten. Mijn vader had een fuik in de polder. We gingen elk weekend vissen. Daar had ik niet altijd zin in, maar dat veranderde als mijn vader verhalen ging vertellen over de flora en fauna in Nederland. De natuur is iets om te koesteren en zuinig mee om te springen. Als christen zie ik het ook als een stukje plicht Gods schepping zo fraai mogelijk weer te geven.'' De Sliedrechter, die van beroep projectadministrateur is bij een aannemingsbedrijf in de grond-, weg- en waterbouw, slaagt daar heel aardig in. In zijn werkplek op zolder hangen prachtige olieverfschilderijen. Wie te gast is waant zich op de Veluwe. Met name edelherten blijken gewild. ,,Daar krijg ik geen genoeg van'', geeft Jan toe. ,,Ook dit jaar trek ik de Veluwe in. De schoonvader van mijn dochter is jachtopzichter en zorgt ervoor dat ik op mooie plekjes terecht kan. De beelden sla ik op in mijn hoofd. Ik probeer het zo gedetailleerd mogelijk na te schilderen. Ze vragen me altijd hoe lang ik daar over doe. Om eerlijk te zijn weet ik dat niet. Het schilderij móet gaan leven. Als ik de kou ga voelen en de beesten ga horen begin ik. Ik kom dan in een soort roes terecht. Alles wat ik doe heb ik mezelf aangeleerd. Ik ben volkomen autodidact. Dat ik nooit een grafische opleiding of cursus heb gevolgd zit me niet dwars. Ik vind het heerlijk te ontdekken.''

Gezinsgids

Zijn vaardigheden zijn niet onopgemerkt gebleven. Hij maakte vijf jaar natuurillustraties voor de Gezinsgids, een magazine voor christelijke gezinnen, en heeft regelmatig geëxposeerd. Onder andere in Dordrecht, Ouddorp en Rotterdam. Momenteel is Jan druk bezig met een opdracht, maar wel één waarbij hij de vrije hand heeft. ,,Rien Mouw schreef in de jaren tachtig kinderboeken over Bernie. Om kinderen meer bewust te laten worden van de natuur heeft hij de boekjes herschreven en aangepast aan deze tijd.'' De 9-jarige krullenbol beleeft allerlei spannende avonturen. Aan Jan de eervolle taak deze avonturen en de hoofdrolspelers illustratief weer te geven. Om goed beslagen ten ijs te komen deed hij een beroep op een aantal buurtgenoten. Zijn zoon Erik Jan is bevriend met Jan Joost wiens hond Utz model heeft gestaan voor Hetta, de aanvankelijk niet zo trouwe viervoeter die Bernie in het eerste deel van de reeks heeft gekregen van zijn opa. Hetta raakt spoorloos in het bos en wordt opgevoed door een moedervos. Tótdat hij met behulp van de boswachter wordt gevonden. De goedlachse en ook enigszins brutale Jurgen meet zichzelf al een beetje sterallures aan. Hij hoopt dat het boek over de toonbank vliegt. Bernie lijkt verdacht veel op hem. Niet zo gek want Jan heeft hem gevraagd te poseren. Het eerste deel gaat dus over Bernie en Hetta en is al te koop, het tweede deel is in de maak. In dit boek maakt de jongen kennis met een wild zwijn. De tekeningen zijn Jan op het lijf geschreven. Ook schildert hij vaak landschappen. ,,In de jaren waarin ik werkzaam was als muskusrattenbestrijder in de Krimpenerwaard heb ik veel indrukken opgedaan en ben ik verknocht geraakt aan de natuur. Daar put ik nog steeds inspiratie uit en natuurlijk ook uit aan mijn jaarlijkse uitstapjes naar de Veluwe. Met de Nederlandse wildernis kan je heel veel. Je moet wel écht de natuur in durven. Veel mensen durven dat niet en gaan in het verre buitenland op zoek naar iets wat je in Nederland ook tegenkomt.''

Jan exposeert volgend jaar in het Sliedrechts Museum en hoopt tevens een boek uit te brengen met schilderijen en tekeningen die hij de afgelopen vijf jaar op doek heeft gezet.

Foto: Met behulp van zijn zoon Erik Jan, Jan Joost, Jurgen en niet te vergeten herdershond Utz zijn de tekeningen levensecht geworden.

advertentie
advertentie