Kwaliteits- en veiligheidsdiploma voor vier jaar verlengd voor ASz

17 mei 2011 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis is wederom geslaagd voor het vierjaarlijkse 'examen' van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Het NIAZ heeft laten weten dat de accreditatie van het Albert Schweitzer ziekenhuis voor vier jaar wordt verlengd. Het 'diploma' van het onafhankelijke NIAZ is voor ziekenhuizen een belangrijk keurmerk voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg en tal van andere processen binnen het ziekenhuis.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft het afgelopen jaar uitgebreid moeten rapporteren hoe het de zaken heeft geregeld op het gebied van kwaliteit en veiligheid. NIAZ-inspecteurs kwamen in januari gedurende een week op diverse afdelingen kijken en gesprekken voeren. Zij moesten vaststellen of in het ziekenhuis, volgens de eisen, 'een cultuur heerst die gericht is op voortdurende verbetering en borging; of de processen zo zijn ingericht dat ze leiden tot verantwoorde zorg; en of de veiligheid van patiënten, medewerkers en bezoekers naar behoren is geborgd'. Hun conclusie luidde dat dit zo was.

Dit betekent dat het ingelijste certificaat in de centrale hal van de ziekenhuislocaties wordt vervangen door een nieuw exemplaar. ,,We zijn daar ontzettend trots op", zeggen de bestuursleden John Taks en Pier Eringa. ,,Uiteraard is de accreditatie geen doel op zich, maar een middel. Als ziekenhuis willen wij allereerst in de praktijk laten zien dat we hoogwaardige en veilige zorg bieden. Het welzijn en de beleving van de patiënt zijn de voornaamste graadmeters. Maar je wil als ziekenhuis ook graag officieel kunnen bewijzen dat de kwaliteit en veiligheid constant hoog zijn en dat je de juiste attitude hebt. De NIAZ-accreditatie vormt dat bewijs, ook naar huisartsen, overheid en zorgverzekeraars. Voor patiënten is het een signaal dat zij in goede handen zijn. Daarom hangt dat diploma ook aan de muur."

Ook de medisch specialisten van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn te spreken over het resultaat. ,,Voor het eerste, zware examen van dit jaar zijn we glansrijk geslaagd", zegt voorzitter Ruud van Leendert van de Vereniging Medische Staf. ,,We zijn echt op de goede weg met ons kwaliteitsbeleid. Dit is een stimulans om ervoor te zorgen dat de kwaliteit nóg beter wordt."

Het volgende examen waar Van Leendert op zinspeelt, vindt plaats in juni. Dan komen inspecteurs van de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ) op bezoek. STZ is een verbond van 28 vooruitstrevende ziekenhuizen, die zich qua zorgaanbod bevinden tussen de academische en de 'gewone' ziekenhuizen in. Zij zijn bovendien erg actief in het opleiden van nieuwe medici. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is al enkele jaren 'geassocieerd lid' van de STZ, maar wordt nu getoetst voor het volwaardig lidmaatschap. Taks: ,,De eisen zijn deels vergelijkbaar met die van het NIAZ. Wij hebben goede hoop dat we ons op korte termijn ook STZ-ziekenhuis mogen noemen."

advertentie
advertentie