Oerhout gevonden bij Wijngaarden

17 mei 2011 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - Bij werkzaamheden aan het compressorstation in aanbouw bij Wijngaarden heeft Gasunie diverse stukken 5000 jaar oud hout aangetroffen. Een deel van het hout is geconserveerd en is woensdagmiddag aangeboden aan burgemeester Van der Borg van de gemeente Graafstroom en aan Bas de Lange van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard (NVWA). Tegelijk met het hout ontvangt de NVWA ook een digitale informatiezuil.

De vitrine met het oerhout krijgt een prominente plaats in de bestuursvleugel van het gemeentekantoor De Waard aan het Melkwegplein in Bleskensgraaf. Ook de NVWA heeft delen van het gevonden hout gekregen en tentoongesteld in haar natuurtuin en -centrum. Tegelijk met de stronk voor de gemeente wordt aan de NVWA ook een digitale informatiezuil aangeboden. De informatiezuil informeert bezoekers van het natuurcentrum over de werkzaamheden van Gasunie in zijn algemeenheid en specifiek die aan het compressorstation Wijngaarden. De zuil bevat een combinatie van teksten, video's en afbeeldingen.

Van het gevonden hout is een stronk geconserveerd door middel van vriesdrogen. Deze stronk is de wortel van een veeneik welke is gevonden nabij het Alblasserbos. In de ondergrond bevindt zich een rivierduin. Deze is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (Weichselien). Zand uit een rivierbedding stoof op tot een verhoging langs de rivier. Toen de zeewaterspiegel steeg waardoor het land verveende, waren er geen andere droge plekken in het landschap dan rivierduinen. Deze plaatsen worden donken genoemd. De vegetatie op de donken onderscheidde zich van de vegetatie in het omliggende moeras. Op de donk groeiden vooral eiken, lindes en hazelaars en meer naar de flank elzen en wilgen. In het moeras groeiden rietlanden en elzenbroekbossen. Doordat het gebied steeds natter werd, konden de eiken zich niet langer handhaven. Uit een monster van deze stronk genomen, blijkt dat deze het loodje heeft gelegd tussen 2.900 en 2.600 voor Christus. Uit de jaarringen, te zien op de doorsnede van de stronk, is af te leiden dat deze eik toen circa 140 jaren oud was.

advertentie
advertentie