Team Sijdkick doorstaat WNF Challenge

24 mei 2011 om 00:00 Nieuws

'Het was afzien maar alles meer dan waard'

SLIEDRECHT / H'VELD-G'DAM - Twee weken geleden heeft u in deze krant kunnen lezen dat vier enthousiaste sporters uit Hardinxveld en Sliedrecht zich maximaal in gingen zetten tijdens de WNF Challenge. Teamleden Jan de Deugd, Arjan de Haas, Jan van de Wetering en Pieter de Keijzer kunnen inmiddels terugkijken op drie mooie maar ook extreme dagen. In een sterk veld zijn de mannen van team Sijdkick uiteindelijk geëindigd als negende team van de in totaal zeventien herenteams. ,,Een mooie prestatie waar meer dan acht maanden hard voor getraind is. Het was afzien maar alles meer dan waard", zegt een tevreden De Keijzer. Met de fysieke prestatie heeft het team ruim € 11.500 opgehaald voor het Wereld Natuur Fonds.

Op de eerste dag stond de zeilwedstrijd op het programma. De race die zich afspeelde in het natuurgebied de Alde Feanen in Friesland ging van start onder perfecte weersomstandigheden: windkracht 4 en een lekker fel zonnetje. Van tevoren kreeg ieder team een gps uitgereikt met daarin de vijf posities die verplicht aangedaan dienden te worden. De koers was daarbij door het team zelf te bepalen. Het tactisch plan werd vooraf al gesmeed door stuurman Van de Wetering en navigator Arjan de Haas had met behulp van een kompas een zo mogelijke perfecte route uitgestippeld. De Keijzer: ,,Tijdens de race bleek het plan aan alle kanten te kloppen en werd er stevig door gezeild, werden de boeien mooi gerond en was de afstemming in de boot perfect." Team Sijdkick was op dit onderdeel als vijfde geëindigd.

Op dag twee was het niet zozeer het tactisch vermogen waarop een beroep gedaan werd, maar werd het fysieke gestel voornamelijk getest. Op het programma stond een mountainbike route van 80 kilometer die voerde door hetzelfde natuurgebied, langs oude trekpaden, door bossen, mulle zandpaden en door uitgestrekte weilanden. Vanuit Earnewald moest uiteindelijk Lauwersoog bereikt worden. Ook bij dit onderdeel bleek goed teamwork essentieel; de sterkste mannen op kop om de anderen uit de wind te houden en zodoende een stabiel tempo te kunnen rijden. De eerste helft ging goed volgens schema met een gemiddelde snelheid van bijna 27 kilometer per uur. In het tweede deel had het team beduidend meer problemen en bleek het over net te weinig inhoud te beschikken om hetzelfde tempo vast te houden. Zeker op het laatste lange rechte stuk waarop de fietsers een dikke windkracht 5 recht op de kop te verwerken kregen, werden de lichamen zwaar op de proef gesteld. Uiteindelijk werd er gefinisht na 3 uur en 10 minuten. Tijd om uit te rusten was er echter niet want kort daarna begon de kano estafette op het Lauwersmeer waarbij 21 ronden van 500 meter gevaren moesten worden. Na iedere afgelegde ronde moest er gewisseld worden, moest de boot uit het water gehaald worden en kon de volgende gaan varen na 100 meter over het strand rennen. Tijdens de dagevaluatie bleek dat de Alblasserwaarders zich zelf terug zagen op de elfde plaats in de tussenstand.

Dag 3 startte met een gezamenlijke fietstocht onder aanvoering van politie te fiets naar het startpunt van het wadlopen naar Ameland. Ondanks dat het wadlopen geen wedstrijdonderdeel was, was het een hele uitdaging voor de deelnemers om door de extreme slik en het hoge water heen te waden. Na ruim drie uur werd de overkant bereikt waar het supportteam (Goris van der Sijde en Linda van de Wetering) het viertal op stond te wachten met handdoeken, en droge wedstrijdkleding. Op Ameland vond de finale plaats met een mountainbike tocht van zo'n 20 kilometer en een crossloop van 5 kilometer. Het eerste stuk van de finale ging over het strand waar de fietsers een stevige windkracht 5 recht in het gezicht te verduren kreeg. De Keijzer: ,,Met de Waddenzee zachtjes klotsend tegen de banden was het loodzwaar en de uitdaging was om te blijven rijden en niet toe te geven aan de wind." Vanaf het strand liep de route over bijna onbegaanbare paadjes door de duinen en bossen. ,,Maar met de Waddenzee nog in de benen was er op dat moment weinig oog voor de natuur en was het puur stoempen geblazen. Bij het wisselpunt van het fietsen naar het hardlopen konden we nog net een paar bananen naar binnenwerken om het energielevel weer op peil te krijgen en toen moesten we meteen weer door." Ook hier liep de route weer over het strand en door de duinen maar het idee dat de finish in zicht was motiveerde dusdanig dat er ondanks kleine blessures toch stevig werd doorgelopen richting finishplaats Nes. Onder luid applaus van meegereisde supporters en medewerkers van hoofdsponsor Van der Sijde Hout ging team Sijdkick door de finish.

Al gauw na binnenkomst bleek het vooropgestelde doel, een plaats binnen de top 10, bereikt was. ,,Wat we nu als team Sijdkick gaat doen is nog onzeker, maar zeker is dat we, nu we aan het grote werk geroken hebben, zeker niet stil blijven zitten en een volgende uitdaging niet uit de weg zullen gaan", besluit De Keijzer namens zijn teamgenoten.

Voor meer informatie: www.sijdkick.nl.

advertentie
advertentie