Bezoek Scheepsbouw Nederland aan leerschool Bakker Sliedrecht in Griendencollege

25 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op het Griendencollege in Sliedrecht werd donderdag 19 mei vergaderd door de brancheverenigingen van de Nederlandse maritieme cluster. Gastheer was Bakker Sliedrecht, dit bedrijf heeft een onderwijs-leerbedrijf op het Griendencollege.

Het besloten gedeelte van de vergadering van VNSI en HME begon om 14.00 uur, waarbij de onderwerpen Topsector Water, SIZ regeling, Brussel, Human Capital, Huisvesting Scheepsbouw Nederland, presentatie export, presentatie projecten en maritieme week ter tafel kwamen.

Na het besloten gedeelte was er om 15.30 uur een rondleiding door het onderwijs-leerbedrijf van Bakker Sliedrecht. Het hart hiervan bestaat uit een zogenaamd "offshore schip", dat alle voor dergelijke schepen benodigde installaties en systemen herbergt. Leerlingen kunnen hier het schip werkelijk installeren, kunnen deze systemen aansluiten en deze ook in bedrijf stellen en testen, waarbij tevens in scene gezette storingen verholpen moeten worden. ,,Het onderwijs-leerbedrijf heeft het nut van een dergelijk opleidingstraject bewezen. Jongeren kunnen in een werkelijke scheepsomgeving getraind worden, iets wat in verband met veiligheid aan boord van schepen niet mogelijk is", aldus woordvoerder van Bakker Sliedrecht Corry de Goeij.

Na deze rondleiding begon rond 16.00 uur het openbare gedeelte, met als thema "Winnen op Zee". Sjef van Dooremalen, voorzitter van Scheepsbouw Nederland, verzorgde de opening waarna Sjaak Verhoeven, Algemeen Directeur van Bakker Sliedrecht, de 120 aanwezige leden wees op de noodzaak om met elkaar samen te werken om de concurrentie in het buitenland het hoofd te bieden en de markt verder te veroveren met de scheepsbouwcluster om uiteindelijk te winnen. De voorzitter van Scheepsbouw Nederland vervolgde de vergadering met een overzicht en cijfers van de cluster en benadrukte eveneens de noodzaak van samenwerking en een verdere uitbouw van de excellente kennispositie in de internationale maritieme arena.

Hierna schetste Adrie Stuij, Manager P & O van Bakker Sliedrecht de geschiedenis van het beroepsonderwijs. Deze geschiedenis leert dat huidige ontwikkelingen in het middelbaar beroepsonderwijs veel gelijkenis vertonen met ontwikkelingen rond 1900. Concluderend wees Stuij de ondernemers op de noodzaak van een goede samenwerking met het onderwijs en ook zaken zelf in de hand te nemen om goed en gemotiveerd personeel op te leiden en te behouden.

Winning op Zee was de hekkensluiter van deze scheepsbouwmiddag. Er werd door Jan Frumau, directeur van Seatools Nederland, een overzicht geschetst van de edelmetalen welke zich op diepten van 1 tot 6 kilometer op de bodem van de zee bevinden. Frumau ging in op de voorlopig bekende hoeveelheden en de noodzaak van winning op zee omdat er in deze moderne tijd steeds meer edelmetalen noodzakelijk zijn. Voorbeelden werden gegeven hoe met gebruikmaking van innovatieve werktuigen en vaartuigen een en ander te winnen is. Ook Frumau wees op de noodzaak van samenwerking om te komen tot nieuwe methoden en efficiëntere manieren van winnen op zee.

advertentie
advertentie