Henri Dunantschool wint Duurzaamheidsprijs 2011

25 mei 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In groep 6 van de Henri Dunantschool klonk een oorverdovend lawaai toen bekend werd dat zij een schoolreisje hadden gewonnen naar NEMO in Amsterdam. Jeremy Hoeflaak, Sarah Bek en Dylan Goud hadden met elkaar 55 verschillende duurzaamheidstips ingeleverd bij De Hooizolder. En daarmee hadden zij voor hun groep een schoolreisje gewonnen. Met hun inzending overtroffen ze dit jaar de andere scholen ruimschoots.

Ook in het afgelopen schooljaar heeft De Hooizolder weer milieulessen gegeven op alle scholen in Sliedrecht. En ook dit jaar ging het over duurzaamheid. ,,Duurzaamheid is een groot begrip. Het is dan ook de kunst om te ontdekken wat bij duurzaamheid past", licht Carl van Rijn van De Hooizolder het thema toe. ,,Met duurzaamheid willen we bereiken, dat de wereld in de toekomst ook nog aantrekkelijk is om op te leven. Dat er voor onze kinderen nog genoeg overblijft. Tijdens de lessen kwamen dan ook verschillende onderdelen aan bod: bedreigde diersoorten, armoede op de wereld, bewust koopgedrag, energiebronnen, alternatieve energie, enzovoort. Natuurlijk op een levendige manier, zodat de informatie beklijft."

Na de milieulessen op school gingen de leerlingen naar de Kringloopwinkel en de gemeentewerf voor een excursie. Daar kregen ze informatie over de praktijk. Van Rijn: ,,De Kringloopwinkel is een begrip als het om duurzaamheid gaat. Daar worden goederen een langer leven gegund. En bij de gemeentewerf zagen die kinderen hoe ons afval gescheiden wordt ingezameld."

De leerlingen kregen een brief van de burgemeester mee naar huis met de opdracht met hun ouders nog eens over duurzaamheid te praten en samen eens te bedenken waarop zou kunnen worden bezuinigd. Veel kinderen (en hun ouders) reageerden. Een greep uit de tips van Jeremy, Sarah en Dylan: apparaten, zoals Senseo, niet onnodig aan laten staan, licht uit in ruimten waar je toch niet bent, vriezer op tijd ontdooien, als het kan de was buiten drogen en niet met een droger, producten buiten de vriezer laten ontdooien in plaats van met de magnetron, badwater gebruiken voor toilet; oude dingen opnieuw gebruiken; een zonneboiler voor warm water aanschaffen, je huis isoleren, zonnepanelen plaatsen, enzovoort.

Dinsdag 31 mei is groep 6 van de Henri Dunantschool naar NEMO geweest waar ze in leerzame dag hadden.

advertentie
advertentie