‘Opleiden is een speerpunt geworden’

7 juni 2011 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - ,,IHC Merwede slaat zich goed door de economische crisis heen. We hebben nog steeds een goed gevulde orderportefeuille.” Aldus Directeur Personeelszaken Bert van der Sluis, die vorige week door Het Kompas aan de tand werd gevoeld over het feit dat aan de medewerkers van de scheepswerf in Hardinxveld-Giessendam is medegedeeld dat de productie wordt beëindigd. Wat, zo liet hij duidelijk weten, niet ten koste gaat van de werkgelegenheid omdat ze hun werk kunnen voortzetten op de grotere helling in Krimpen aan de IJssel. In Kinderdijk werd maandagmiddag het technisch opleidingscentrum geopend.

Door Erik de Bruin

De scheepsbouwer zeilt weliswaar vrij soepel om alle klippen heen, dat wil niet zeggen dat er geen ontwikkelingen zijn die de tot nog toe behouden vaart in gevaar kunnen brengen. ,,We stevenen op een ramp af”, zei IHC-directeur Joop Hylkema zelfs onomwonden tijdens de seminar die voorafgaand aan de opening werd gehouden. De uitstroom van veel werknemers omdat ze met vroegpensioen gaan gaat gepaard met de afname van het aantal jongeren dat een technische opleiding volgt. ,,Ga alsjeblieft iets doen!”, riep Hylkema op. Hij was met name toehoorder en hoorde onder andere Jan Kamminga zeggen dat industriële bedrijven het zelf moeten doen. Kamminga is voorzitter van de Taskforce Technologie-onderwijs en Arbeidsmarkt. ,,We proberen bedrijven en scholen dichter bij elkaar te brengen. Dat is verrekte lastig. Binnen vijf jaar vindt een enorme uitstroom van techniekdocenten plaats. Bedrijven moeten daarom vandaag al mensen voor de klas zetten.” Van der Sluis kan zich daarin vinden: ,,We hebben altijd al een leerschool gehad, maar maken er nu een strategisch speerpunt van. Vandaar dat we we hebben geïnvesteerd in een splinternieuwe loods waarin het technisch opleidingscentrum is gehuisvest. Voor het nieuwe schooljaar zijn alle vijftig leerplaatsen bezet. We hebben voor het eerst Nee moeten verkopen.”

Op deze manier werkt IHC aan zijn eigen toekomstbestendigheid. J.J.C.M. van Dooremalen, voorzitter van Scheepsbouw Nederland, is niet pessimistisch gestemd over het toekomstperspectief: ,,Concurrentie houdt de markt scherp. Prima toch!? De enige taak die je hebt is dat je de dingen morgen anders doet. Het móet komen vanuit innovatie. Daar heb je inderdaad scholing voor nodig. De beste reclame die je in mijn ogen kan maken is dat je een honderd procent-baangarantie kan geven. Wie met succes een opleiding in de scheepsbouw doorloopt is na zijn studie absoluut verzekerd van werk. Dat geldt zeker niet voor alle opleidingen.”

Foto: De leerlingen van het opleidingscentrum zorgden voor een daverende opening.

advertentie
advertentie