'Nieuwe natuur in Jongeneele Ruigt is van iedereen'

10 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In het hart van de Sliedrechtse Biesbosch ligt Jongeneele Ruigt. Een nieuw en waterrijk natuurgebied. Het is een van de natuurgebieden die Deltanatuur - een project van de provincie Zuid-Holland - ontwikkelt in en langs de rivieren in de Zuid-Hollandse Delta. Woensdag 8 juni werd Jongeneele Ruigt officieel geopend tijdens een vaartocht met genodigden naar het gebied.

Onder de aanwezigen afgelopen woensdag bevonden zich wethouder Wagemakers van Dordrecht en de kersverse gedeputeerde Weber. Aan boord van fluisterboot De Halve Maen vertelde gedeputeerde Han Weber dat voor de provincie natuurgebieden zoals Jongeneele Ruigt erg belangrijk zijn: ,,Ze maken de provincie aantrekkelijk voor de mensen die er al wonen, maar het is ook een toegevoegde waarde voor bedrijven die zich hier willen vestigen. Het is een bijdrage aan het welzijn en de welvaart van de provincie Zuid-Holland."

Ineke van der Hee is Hoofdingenieur Directeur bij Rijkswaterstaat. Haar dienst was nauw betrokken bij het ontwikkelen van Jongeneele Ruigt. ,,In Jongeneele Ruigt moest de bodem een flink stuk afgegraven worden om het gebied optimaal geschikt te maken voor getijdennatuur. De grond die bij dat afgraven vrijkwam, konden we verderop, in de Dordtse Biesbosch, prima gebruiken om de vervuilde rivierbodems mee te saneren. Een duidelijke win-winsituatie.''

Jongeneele Ruigt ligt vlakbij Dordrecht in het Nationaal Park de Biesbosch. Samen met het gebied direct ten noorden ervan en de kreek de Zoetemelkskil is de totale oppervlakte 49 hectare. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de polder om te vormen tot natuurgebied. Een natuurgebied waar het getijde (eb en vloed) invloed heeft. In zo'n gebied met zoetwatergetijde zijn allerlei planten en dieren te vinden die van zo'n dynamische omgeving houden, zoals de spindotter en de bever. Zoetwater-getijdennatuur is erg zeldzaam in Nederland en Europa.

In de Jongeneele Ruigt is een brede kreek in het gebied gegraven en de kade is op twee plaatsen geopend zodat de rivier - en daarmee eb en vloed - vrije toegang heeft tot Jongeneele Ruigt. Op deze plek in de Biesbosch is het verschil tussen hoog en laag water zo'n 70 centimeter.

De Jongeneele Ruigt is een Deltanatuurgebied. Dat betekent dat er naast de natuur ook nadrukkelijk ruimte is voor de mens. Zoals zoveel plaatsen in de Biesbosch is het alleen met de boot bereikbaar. Maar wie aan de noordoostzijde bij de zogenaamde Paardenwei langs de Zoetemelksekil aanmeert, kan via de historische kade naar het uitzichtpunt van Jongeneele Ruigt lopen. Daar is een goed zicht op het heringerichte gebied. Kanovaarders kunnen een rondje varen door het Katse Gat en de nieuwe kreek. Buiten het broedseizoen kunnen ze ook gebruik maken van de nieuw gegraven kreek in Jongeneele Ruigt zelf. De kanorol over de dam tussen de Nieuwe Merwede en het Katse Gat is gerepareerd. Nu kunnen kanovaarders die kanorol weer gebruiken om grote kano's over de dam te trekken.

Staatsbosbeheer is eigenaar van de Jongeneele Ruigt, maar regiodirecteur Harry Boeschoten nuanceerde dat begrip eigendom. ,,Staatsbosbeheer is van iedereen in Nederland. Daarmee is Jongeneele Ruigt dus ook voor een 16-miljoenste deel van iedere Nederlander. Dat is natuurlijk maar een heel klein stukje, maar het gaat om het idee erachter: de natuur is van iedereen en Staatsbosbeheer beheert en verzorgt die natuur.''

In het gebied onthulden gedeputeerde Weber, wethouder Wagemakers, mevrouw van der Hee en de heer Boeschoten een spandoek. Door het zetten van hun handtekening verklaarden zij de Jongeneele Ruigt officieel voor geopend. Ineke van der Hee: ,,Het is geweldig om met verschillende partijen te werken aan een project om zo meerdere doelen te bereiken. Jongeneele Ruigt toont aan dat dat mooie resultaten oplevert.''

Info: www.deltanatuur.nl.

advertentie
advertentie