Laura van der Zwaan derde bij NK jeugdwielrennen

14 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT / DEN HAAG - Het Sliedrechtse wielrentalent Laura van der Zwaan (10 jaar) heeft zondag de derde plaats behaald bij het NK Jeugdwielrennen in Den Haag. Zeven categorieën jongens en meisjes streden rondom het Kyocera stadion van ADO Den Haag om de felbegeerde rood-wit-blauwe trui. In totaal stonden er zo'n achthonderd kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 14 jaar aan de start.

Met een deelnemersveld van de 43 meiden van 10 jaar uit heel Nederland beloofde het voor Laura een spannende wedstrijd te worden. Er moest 12 kilometer gefietst worden over een parcours van 1700 meter met twee haakse bochten en een gevaarlijke bocht 150 meter voor de finish.

Doordat Laura niet alle kwalificatiewedstrijden heeft kunnen rijden door griep en verkoudheid was de start van het wegseizoen niet zo goed, maar zij wist zich toch te plaatsen voor het NK. Wel moest ze genoegen nemen met een slechte startpositie in de achterhoede van het deelnemersveld. Kort na de start wist zij zichzelf snel naar de kop van het peloton te manoeuvreren. Er stond een stevige wind om het stadion heen, dus het was hard werken voor de dames, waardoor het peloton al snel uit elkaar viel. Laura, al sinds 2008 lid van DRC De Mol uit Dordrecht, moest flink aan de bak, want er moest een aantal keren een gaatje dicht gereden worden van dames die probeerden weg te rijden. De diverse demarrage pogingen liepen op niets uit en dus bleef de kopgroep bij elkaar. Laura wist dat, als ze kans wilde maken, ze goed voorin moest zitten bij de laatste bocht voor de finish. Ze kwam er als derde door en deze plek heeft ze al printend vast weten te houden tot aan de finish.