Natte onthulling van De Golven

18 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ondanks de donkere wolken en dikke druppels namen veel Sliedrechters zaterdag een kijkje bij de onthulling van het kunstwerk De Golven bij De Wiel. ,,Het slechte weer past wel bij deze dag", zei initiatiefnemer Maarten de Winter. ,,De Wiel is ook niet ontstaan bij mooi weer, maar bij storm en heel veel water. Daardoor kwamen de golven over de Rivierdijk waar dit kunstwerk symbolisch naar verwijst."

Door Caroline Voorbergen

Wethouder Johan Lavooi was uitgenodigd de openingshandeling te verrichten. Hij roemde het initiatief van wijkplatform Oost. ,,Dit is een mooi voorbeeld waar goede samenwerking tussen het bedrijfsleven, de bewoners, de kunstenaars en de gemeente toe kan leiden. En niet in de laatste plaats de kinderen, die bij de uitvoering betrokken zijn geweest. Het is heel belangrijk hen op deze manier met kunst in aanraking te laten komen." Daarop riep de wethouder de kinderen bij zich om samen met hen het oranje zeil van het grote kunstwerk te trekken. Met deze handeling hebben de initiatiefnemers hun project officieel teruggegeven aan de gemeente. ,,Maar", zei Lavooi, ,,wat van de gemeente is is van iedere Sliedrechter en we hopen dan ook dat iedereen er veel plezier aan zal beleven."

Sommige kinderen hebben er de afgelopen dagen sinds de plaatsing zeker al veel plezier aan beleefd. Maar niet op de manier zoals Lavooi bedoelde. Zij zagen De Golven als een speeltoestel en leefden zich er op uit met fiets, skates en andere attributen. Dit roerde één de kinderen uit de buurt, die had meegewerkt aan de beschilderingen, eerder deze week al tot tranen. ,,Ze bekrassen ons kunstwerk!", riep ze tegen haar vader. Maarten de Winter had het ook al gesignaleerd, maar maakt zich hierover niet zoveel zorgen. ,,Aan de ene kant vind ik het een prachtig gezicht om de jeugd bovenop het kunstwerk te zien. Kunst is er niet alleen om naar te kijken, maar ook om het te beleven. En mochten ze te ver gaan, dan spreken wij als buurtbewoners ze er op aan en meestal begrijpen ze het dan prima."

De Golven is een initiatief van Wijkplatform Oost. Het regionale bedrijfsleven leverde een belangrijke bijdrage waardoor het kunstwerk bijna met gesloten beurs gerealiseerd kon worden. Het ontwerp is van Maarten de Winter en de beschilderingen zijn van de Sliedrechtse kunstenaar Johan Huijzer, uitgevoerd samen met een groepje kinderen uit de wijk. Huijzer besloot zaterdag de feestelijke opening met de overhandiging van een kwast als aandenken voor alle kinderen.

advertentie
advertentie