Compressorstation in testfase na geslaagde open dag

21 juni 2011 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - Op ruime schaal is er door inwoners van Bleskensgraaf, Oud-Alblas en Wijngaarden afgelopen zaterdag van de gelegenheid gebruik gemaakt om met eigen ogen te kunnen aanschouwen wat er op het compressorstation langs de N214 aan installaties is gebouwd, die de komende weken op hun functioneren worden getest. De door Gasunie georganiseerde open dag trok zo'n 600 bezoekers. ,,Boven verwachting en een teken dat de mensen hier in de regio oprecht geïnteresseerd zijn in wat er in hun achtertuin gerealiseerd is'', aldus een tevreden Communicatieadviseur Noord-Zuid Route Gerben van Dijk.

Door Johan Heijkoop

Het Wijngaardse compressorstation vormt een cruciaal onderdeel van de Noord-Zuid Route, tot de aanleg waarvan in 2005 door de regering werd besloten. Dit met het oog op de wil om de unieke positie van ons land als 'gasrotonde' in de Europese markt te versterken en daarmee veilig te stellen. Te meer omdat er in de komende jaren een toenemende vraag naar gas in Europa verwacht wordt en er dus een grotere transportcapaciteit vereist is. Daarbij gaat het in Nederland niet alleen om de aanvoer, doorvoer en distributie van gas uit het Groninger veld en kleine offshore velden in de Noordzee en Waddenzee, maar ook om meer Russisch en Noors gas. Bovendien wordt er op de onlangs op de Maasvlakte in gebruik genomen Gate terminal LNG (vloeibaar gemaakt gas) vanuit andere productiegebieden in de wereld per tanker aangevoerd.

De Noord-Zuid Route behelst de aanleg van zo'n 500 kilometer aardgastransportleidingen en twee compressorstations, nodig om de druk tot zo'n 80 bar op te voeren om het gas over grotere afstanden te kunnen transporteren. ,,Bij elkaar een investering van zo'n twee miljard euro'', laat Gerben van Dijk desgevraagd weten. Het eerste compressorstation, in het Groningse Scheemda, werd vorig jaar opgeleverd. Ook de nieuwe transportleiding van Wijngaarden naar Zelzate is inmiddels al in gebruik.

Het compressorstation in Wijngaarden, dat per 1 oktober dit jaar officieel in gebruik zal worden genomen, is volgens Van Dijk om diverse redenen uniek in zijn soort. Zo ligt het station, bestaande uit vier elektrisch aangedreven (en daardoor fluisterstille) compressoren, precies op een kruispunt van hoofdtransportleidingen en is het in staat om het gas in alle richtingen te pompen, tot wel 1,6 miljoen kubieke meter per uur. In oost-west richting van en naar de Maasvlakte en het Brabantse Ravenstein en in noord-zuid richting van en naar Beverwijk en het Belgische Zelzate, net onder Zeeuws-Vlaanderen. Verder zal er vanuit Beverwijk nog een tweede naast de al bestaande transportleiding naar Wijngaarden worden aangelegd. Overigens zal volgend jaar het bestaande meet- en regelstation aan het Westeinde in Wijngaarden worden afgebroken en bij het nieuwe compressorstation worden ondergebracht.

De bezoekers kregen een stortvloed aan informatie over de bouw van het station, alsook over de uitgebreide en stringente veiligheidsvoorschriften voorgeschoteld. Bij een uitgebreide rondleiding in groepjes over het terrein werd vervolgens op diverse punten door deskundige medewerkers van Gasunie uitleg gegeven over specifieke onderdelen. Voor de vele honderden bezoekers over de middag verdeeld bleken de daarbij regelmatig neerplenzende buien overigens geen enkele belemmering. Graag bekeek men voor deze enige keer van nabij de veelal tot de verbeelding sprekende afmetingen van afsluiters, leidingen, apparatuur om de leidingen tot wel 1.20 meter doorsnee regelmatig te controleren, compressorunits en het interieur van de aparte transformatorhuizen, waar de inkomende stroom met een spanning van 50 en 20 kV wordt omgevormd voor gebruik door de compressormotoren.

Nu het gas er sinds begin van deze week inmiddels opstaat worden de komende weken benut voor allerlei test- en controlewerkzaamheden. Daarbij zal af en toe ook het afblazen van leidingen te horen zijn. Verder zal deze zomer het terrein worden opgeruimd, gras ingezaaid en verdere landschappelijke inpassing plaats vinden. Dat gebeurt niet alleen met de aanplant van bos bijna rondom, vooral bestaand uit typisch in deze streek passende elzen, en rietstroken aan de noordoostelijke zijde, waardoor een gedeeltelijk open aanblik vanaf de N214 ontstaat, maar ook met de aanleg van een viertal poelen voor de hier aangetroffen heidekikker aan de westzijde, in aansluiting op het Alblasserbos. Als dit eenmaal verwezenlijkt is zal het compressorstation dan ook volledig in het landschap geïntegreerd zijn en vrijwel naadloos zijn aangesloten op het Alblasserbos. Degenen die op de uitnodiging voor de open dag zijn ingegaan hebben dan ook een goed keus gemaakt, want straks zal er van het onbemande, vanuit Groningen aangestuurde en bewaakte station weinig meer te zien zijn.

Fotobijschrift:

In kleine groepjes rondgeleid kregen de bezoekers op diverse plekken uitleg over bepaalde onderdelen en aspecten van het compressorstation.

advertentie
advertentie