41ste tuinfeest historisch

22 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ondanks het slechte weer was het jaarlijkse Tuinfeest van Elektra zaterdag wederom een groot succes. Meer dan duizend bezoekers trokken naar het festijn aan de Stationsweg.

Door Amy van den Berg

De weersvoorspellingen beloofden weinig goeds: onweer, hagel, regen en windstoten dreigden roet in het eten te gooien.Het Algemeen Bestuur van Elektra was daaromgenoodzaakt het tuinfeest naar binnen te verplaatsen. ,,We durfden het risico niet te nemen, en hebben na lang overleg de podiumbouwer en het geluidstechniekbedrijf afgebeld'', vertelt Henk van Griensven, jongerenwerker in Elektra. Vanwege ruimtegebrek in het pand en om de bezoekers tegemoet te komen bleef de bar, de eetkraam en de muntenverkoop wel buiten. ,,Bedekt onder zeilen, waar het publiek ook kon schuilen voor de regen. Bovendien konden bezoekers die buiten bleven staan, de bands goed horen via een geluidsinstallatie.'' Eenmaal eerder in de historie van het tuinfeest is Elektra uitgeweken naar binnen. ,,Dat was in het jaar 1982, toen werd er ook slecht weer voorspeld en hebben we het Tuinfeest in de Bonkelaar gehouden.''

Uiteindelijk bleek het weer afgelopen zaterdag lang niet zo slecht als opgegeven. En ondanks een aantal negatieve reacties op het besluit het tuinfeest binnen te houden, was het al vanaf één uur 's middags gezellig druk. Op dat moment beet de Sliedrechtse rockband Red Dust het spits af met een stevig potje rock &roll.De toon was helemaal gezet toen de jonge mannen aan het einde van hun optreden tientallen onderbroekjes naar hun hoofd geslingerd kregen door een groot aantal dames vooraan - tot groot vermaak van het overige publiek. Na Red Dust was het de beurt aan de Haarlemse band Heist, die met haar muziek laveert tussen FooFighters en Queens of the Stone Age. Na een strakke set gaven de Haarlemse heren het muzikale stokje door aan het illustere viertalKinkobra. Vervolgens besteeg de Nederlandse metalbandGreyline het podium.

Het tuinfeest trok een zeer gemêleerd publiek. Een kleine sfeerimpressie: vaders met een kind op hun schouders, jongeren, ouderen uit de buurt, kinderen die lege bekertjes van de grond opruimen, en zelfs enkele headbangende rockliefhebbers van hooguit tien jaar voor het podium. ,,Het was continu druk binnen en buiten, de sfeer was waanzinnig goed. Daarnaast denk ik dat we er in geslaagd zijn zoveel mogelijk verschillende muziekstijlen te programmeren, ten einde een grote doelgroep te bereiken'', vertelt Van Griensven.

Halverwege de middag stroomde zowel de podiumzaal als het grasveld behoorlijk vol, alwaar het bier - weer of geen weer - rijkelijk vloeide. Vanaf het begin van de avond zweepte de band Circle J het publiek op meteen aanstekelijke mix van stampende punk en folky meezingers, waarna de band DefAmericans de dansende menigte nog enthousiaster kreeg met coverliedjes van Johnny Cash. Toen Rhino Bucket met hun seventies hardrock het podium betraden begon het buiten reeds donker te worden, en trokken steeds meer mensen naar binnen om zich op te maken voor het klapstuk van de avond: podiumspektakel Adam Bomb. Het Amerikaanse trio schotelde het publiek twee en een half uur lang glamrock voor, die er in ging als koek. Er werd, kortom, de gehele dag gedanst, gelachen, gegeten en gedronken. Het tuinfeest was dan wel niet in 'de achtertuin', maar niettemin geslaagd. ,,Met grote dank aan de zeventig vrijwilligers, zonder hen had het Tuinfeest niet kunnen plaatsvinden'', aldus Van Griensven.

advertentie
advertentie