Start proef droog en herbruikbaar afval

23 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht wil nog milieuvriendelijker omgaan met huishoudelijk afval. Daarom start zij samen met HVC op woensdag 29 juni een proef met het verzamelen en ophalen van droog en herbruikbaar afval in de gemeente. Een groot proefgebied doet mee en scheidt droog van nat huishoudelijk recyclebaar afval. Wethouder Ad de Waard verricht samen met Eljo Vos van HVC om 11.30 uur de starthandeling aan de Populierenhof ter hoogte van supermarkt C1000.

De proef, die ook in de Noordoostpolder plaatsvindt, is de eerste in Europa waar dit onderscheid gemaakt wordt. Uitgangspunt is dat afval niet meer bestaat maar dat het grondstof is voor nieuwe producten. Wethouder de Waard: ,,Dit past uitstekend bij de Sliedrechtse ambitie om samen te werken aan een klimaatbestendige en energieneutrale gemeente.''

Vanaf medio juni kan de blauwe container, die nu gebruikt wordt voor papier, gevuld worden met al het droge en herbruikbare afval. In de tweede helft van juni kunnen mensen voor de eerste keer de 'nieuwe' blauwe container aanbieden. Het proefgebied omvat de laagbouwwoningen in de straten Prickwaert, Weresteijn, De Hoven, Molendijk, Rivierenbuurt-Noord, Rivierenbuurt-Zuid en Kerkbuurt-West.

Na inzameling door de gemeente sorteert HVC het afval en splitst het op in diverse deelstromen. Vervolgens biedt zij het aan aan diverse industrieën die van de materialen nieuwe producten maken. Eind december 2011 maakt HVC de balans op om vervolgens begin 2012 de eerste resultaten te communiceren.

Naast de afvalstromen recyclebaar en niet-recyclebaar restafval, blijven andere vormen van gescheiden inzameling bestaan: gft in de groene minicontainer, glas in de glasbak, klein chemisch afval, grof huishoudelijk afval en elektrische apparatuur naar het afvalbrengstation/gemeentewerf of de aangesloten winkelier.

advertentie
advertentie