Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid start nieuw systeem informatievoorziening

22 juni 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De Veiligheidsregio gaat gebruik maken van een landelijk informatiesysteem voor hulpdiensten. Daartoe hebben de algemeen directeur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Peter Bos, en de directeur van het landelijk project Netcentrisch Werken, Frits Gronsveld, een overeenkomst ondertekend.

Hiermee kunnen alle eigen hulpdiensten en die van andere veiligheidsregio’s beschikken over actuele crisisinformatie. Het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS) wordt gebruikt bij een crisis, grootschalig incident of evenement om informatie te delen tussen de verschillende teams in de crisisorganisatie. ,,Iedereen beschikt dan gelijktijdig over het actuele totaalbeeld van een incident of crisis. Voordeel van het LCMS is de effectieve inzet van mensen en middelen en het snel en betrouwbaar kunnen informeren van burgers.

Betrouwbare en tijdige informatie-uitwisseling over het incident is cruciaal. Diverse oefeningen en incidenten, zoals de brand Moerdijk, hebben de noodzaak van een goed werkend informatiesysteem aangetoond. Bovendien zijn in de Wet veiligheidsregio’s en bijbehorende besluiten eisen opgenomen met betrekking tot informatiemanagement", aldus woordvoerder Leo den Otter van de Veiligheidsregio.

In 2010 hebben alle veiligheidsregio’s met elkaar afgesproken om tijdens een crisis het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS) te gaan gebruiken. Vorig jaar is de Veiligheidsregio al begonnen met de voorbereidingen. Er zijn afspraken gemaakt op welke wijze informatie gedeeld wordt. Het gebruik van het LCMS wordt geïntegreerd in de crisisorganisatie. De afgelopen maanden zijn al circa honderd functionarissen van gemeenten, politie en veiligheidsregio opgeleid en getraind in de nieuwe werkwijze en het gebruik van het LCMS.

De getekende overeenkomst is nodig om gebruik te kunnen maken van het LCMS tijdens crisis. Het systeem wordt op dit moment alléén nog ingezet in de operationele crisisorganisatie. Eind 2011 moet de nieuwe werkwijze ook bij de crisispartners (zoals nutsbedrijven) en de gemeenten in Zuid-Holland Zuid zijn ingevoerd.

advertentie
advertentie