Hans Klein en Kees Wessels verslaan grootmeester John van der Wiel

26 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het lange schaakseizoen werd afgelopen zaterdag afgesloten met een simultaan door grootmeester John van der Wiel. De Leidenaar nam het gelijktijdig op tegen 22 spelers uit Sliedrecht en Papendrecht. De Sliedrechters Hans Klein en Kees Wessels wisten hem knap te verslaan.

Van der Wiel, recordhouder als deelnemer aan het NK, had een zware middag en de simultaan duurde uiteindelijk bijna vier uur. Voorafgaand aan de simultaan gaf de grootmeester aan dat een 100 procent score onmogelijk zou zijn gezien de tegenstand, die bestond uit de toppers van Schaakvereniging, enkele regiotoppers en enkele aanstormende jeugdspelers van Sliedrecht.

Nadat Hans Klein de eerste score van de middag op het bord bracht en nog wel een winstpartij klonk het in de zaal dat 100 procent nog steeds mogelijk was. De grootmeester maakte het echter snel een einde aan deze illusie door snel een paar partijen in winst om te zetten, waaronder die tegen oud-kampioen Gerrit Nederlof, die uit België was gekomen om aan te treden tegen Van der Wiel. Hij moest echter ook een remise accepteren van Papendrechter Philip Kraaiveld, die de grootmeester uitstekend partij gaf.

Van der Wiel gaf aan het moeilijk te hebben, maar wist toch vele partijen, waaronder die tegen Bert Terlouw en Wim Hokken, te winnen. De machine haperde even tegen een ontketende Kees Wessels, die na eerder Jan Timman te hebben verslagen nu Van der Wiel aan zijn zegekar bond.

Ook de jeugdspelers, de gebroeders Mensing en Jorik Klein, hielden het lang vol, maar moesten uiteindelijk toch capituleren. Na bijna vier uur spelen moest de grootmeester nog één remise toestaan en wel tegen Theo Dekker.

Gastspeler Henk van der Hoff hield het heel lang vol, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Van der Wiel. Uiteindelijk scoorde de grootmeester dus 19 punten uit 22 partijen en dat betekent een score van 87 procent. Gezien het sterke deelnemersveld is het een prima resultaat te noemen van Van der Wiel, die met zijn score iets lager scoorde dan Jan Timman vorig jaar, maar wel beter scoorde dan Hans Böhm, die in 1993 84 procent scoorde.

Op bijgaande foto staan de bedwingers van de grootmeester (links Hans Klein, rechts Kees Wessels).

advertentie
advertentie