'Ik ben graag de clown'

27 juni 2011 om 00:00 Nieuws

Verhalenbundel vol humor van Sliedrechtse Emmy Hougee

SLIEDRECHT - Gekke dingen die iedereen kan overkomen. Daar gaat het boek 'Dat heb ik ook weer' over, geschreven door de 64-jarige Emmy Hougee. Een verhalenbundel waarin allerlei hilarische situaties geschetst worden uit het leven van de Sliedrechtse Emmy en haar gezin.

Door Caroline Voorbergen

,,Ik heb altijd geschreven. Over vroeger, over alledaagse dingen, grappige voorvallen, van alles. Ik dacht, dat is leuk voor de kinderen als ik dood ben." De pen en het papier verruilde ze later voor de computer. Eerst met enige aarzeling maar al snel met veel enthousiasme. ,,Ik ontdekte Hyves en kwam zo in contact met heel veel mensen. Ook liet ik via hyves van me horen op forums en blogs en daar kreeg ik positieve reacties op. 'Je krabbelt zo leuk'." Na diverse publicaties kreeg Emmy ook een mailtje van Eva Krap, hoofdredactrice van het online magazine Banger Sisters met de vraag medewerker te worden. ,,Sinds ik daar columns voor schrijf krijg ik nog meer respons. Het was ook een lezer van mij die me aanspoorde de verhaaltjes te bundelen. En zie hier: 'Dat heb ik ook weer'. Mijn eerste boek."

'Dat heb ik ook weer' gaat over alledaagse anekdotes uit het leven van Emmy. ,,Het is geen fictie, het is allemaal echt gebeurd. Maar natuurlijk heb ik wel bepaalde scènes een beetje uitvergroot. Want er moet wel humor in zitten." Humor is heel belangrijk voor Emmy. ,,Ik wil dat mensen met mijn krabbels even kunnen lachen. Dat is mijn doel. Er wordt al zo weinig gelachen in de wereld en dat begrijp ik want er is ook veel ellende. Maar met humor gaan de scherpe kantjes er af. Laatst moest ik zelf ook naar de eerste hulp om een minder leuke reden, maar ik heb enorm gelachen met de verpleging daar. Dat maakte het een stuk minder erg"

Het is Emmy's manier om de moeilijke kanten van het leven het hoofd te bieden. Want het leven heeft haar niet altijd toegelachen. Zo overleed haar zoon op 15-jarige leeftijd door een verkeersongeval. Emmy woonde toen nog in Rotterdam. ,,Mijn zoon is begraven in Zuidwijk, recht tegenover onze flat. Ik zat de hele dag uit mijn raam naar begrafenisauto's te kijken en wist toen dat ik wilde verhuizen. Binnen Rotterdam konden we geen huurhuis krijgen. Onze oudste zoon woonde toen al in de flat aan de Sperwerstraat in Sliedrecht en vond voor ons een mooi plekje in de Valkhof. Op de tiende verdieping. Prachtig."

Sinds 1986 woont Emmy met Hans in de tienhoogflat. De verhuizing betekende meteen een carrièreswitch. Emmy had tot die tijd in de Rotterdamse journalistiek gewerkt. ,,Maar als kind wilde ik eigenlijk de verpleging in. Het waren mijn ouders die dat geen goed idee vonden. Toen ik in Sliedrecht kwam heb ik de stoute schoenen aan getrokken en ben ik naar Waerthove gestapt. Ik zei: 'Ik kan niks, maar wil heel graag'. Waerthove antwoordde: 'Dan proberen we het een jaar'." Emmy is vijftien jaar gebleven. ,,Ik heb het heerlijk gevonden. De mensen, de collega's. Daar zou ook een boek over kunnen schrijven."

Emmy heeft nog genoeg verhalen op de plank liggen. Ook over de jaren dat het gezin in Amerika en Canada woonde. In haar boek heeft ze een willekeurige selectie gemaakt uit dit enorme archief. ,,Het oudste verhaal schreef ik 36 jaar geleden, het jongste een jaar geleden. Ze staan op niet-chronologische volgorde in het boek. Eigenlijk is de enige rode lijn humor. Met zware verhalen heb ik meer moeite. Dat is emotioneel lastig voor mij. Dan moet je een stuk van jezelf laten zien. Nee, ik ben liever de clown."

'Dat heb ik ook weer' is uitgegeven door Free Musketeers en is in Sliedrecht verkrijgbaar bij De Gruijter, maar ook op bestelling bij andere boekhandels en online bij Bol.com. Zie ook www.bangersisters.nl, waar diverse columns van Emmy Hougee te vinden zijn.

advertentie
advertentie