Sliedrechtse carrousel draait maar door

29 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Aan het einde van een jaar is het op de redactie van een krant meestal een goede gewoonte de balans op te maken door de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen nog eens voor het voetlicht te brengen. Doordat in 2011 al van alles gaande is in Sliedrecht voelden we een sterke behoefte na de eerste zes maanden al een dergelijke beschouwing te maken. Op de voorpagina van deze krant kan u lezen over de Zomernota en Het Plaatje. Twee belangrijke onderwerpen, die echter worden overschaduwd door vier gebeurtenissen die zowel in de politieke arena (behalve de zaak Boevée) als daarbuiten tot veel gesprekstof hebben geleid. We zetten ze één voor één op een rij en proberen krachtig samen te vatten hoe de vork nu écht in de steel zit en wat de huidige stand van zaken is.

Door Erik de Bruin

Het Plaatje behoort qua nieuwswaarde wellicht ook tot de buitencategorie. Dat zal de toekomst uitwijzen. Het is in elk geval met gemak te benoemen als een hoofdpijndossier. Het heeft Martin Boevée veel hoofdbrekens bezorgd en het zou best eens kunnen dat de clustering van watergebonden ondernemingen op Het Plaatje één van de dossiers is waaraan de politiek-bestuurlijke spanningen in het college ten grondslag liggen. Feit is in elk geval dat Boevée zich heeft vertild om dit maritieme project na stagnatie van enkele jaren weer van de grond te krijgen. Van hieruit is het gemakkelijk overschakelen naar het eerste onderwerp dat wordt belicht, te weten: de veelbesproken bestuurscrisis. Een onderwerp dat de meeste vraagtekens oproept. Wie exact weet hoe het zit krijgt als hij of zij morgen een persconferentie belegt waarschijnlijk half Sliedrecht over de vloer. Het zit de Sliedrechters hoog dat de gemeente nauwelijks informatie naar buiten brengt. Bij de buitenwacht is het beeld ontstaan van ‘barbertje moet hangen’ en dat is Martin Boevée. Waarom is velen een raadsel. Het lijkt stug dat het allemaal is te relateren aan het Baggerfestival in 2006 toen de burgervader in beschonken toestand zijn boekje te buiten is gegaan. Echter, dat hij iets onrechtmatigs heeft gedaan is niet aangetoond. Al kan dat nog komen. Waarnemend Tonny van de Vondervoort licht eind augustus toe wat alle interne onderzoeken en verbeterplannen hebben opgeleverd. Het zou ons als krant niet verbazen dat Boevée wordt vrijgesproken (klinkt zwaar, maar zo is het in feite wel), maar dat een weg terug op het bestuurderspluche een ander verhaal is. De verhoudingen binnen het college zijn op een bepaalde manier verstoord en dat moet eerst worden rechtgetrokken. Lukt dat niet dan lijkt Boevée een gemakkelijk slachtoffer omdat hij al op de slachtbank ligt. Aan ons als kritische media met een waakhondfunctie en misschien ook wel aan de vele Sliedrechters die vanuit de samenleving hun mening laten horen, de taak te ontrafelen of wel aan fair play wordt gedaan. Echter, eerst wordt er gezongen. Woensdagavond 29 juni belooft het een dolle boel te worden in het baggerdorp, met zogenoemde Boevéezela’s en al. De actie om Sliedrecht geel te laten kleuren heeft de afgelopen twee weken niet het beoogde effect gehad.

Watertorenterrein

,,Op het stukje Rivierdijk ter hoogte van het Watertorenterrein hangen meer raambiljetten”, zo is te lezen in een lezersreactie op de website van het Kompas. Posters met daarop de tekst: Geen Manhattan aan de Merwede. Ze hangen er al een poosje en blijven nog wel even hangen. De bewoners maken duidelijk dat de wilde woningbouwplannen om het braakliggende terrein pal aan de rivier om te bouwen tot een soort Melrose Place (allemaal koop, hoog en behorend tot het duurdere segment) geen realiteit mogen worden. Het dijkcomité heeft twee jaar lang om de tafel gezeten met de gemeente en de projectontwikkelaar, maar zegt geen steek te zijn opgeschoten. De ontwikkelaar is niet bereid grote concessies te doen en weet de gemeente aan zijn zij omdat in 2003 een intentieovereenkomst is ondertekend. De gemeente weet zich daaraan gebonden. Iets dat door verantwoordelijk wethouder Hans Tanis als ook door de gemeenteraad wordt onderkend. Heel spannend lijkt het dus allemaal niet. De ontwikkelaar kan zijn wil doordrukken en de politiek staat hem niets in de weg. Hij neemt echter wel een hele lange aanloop en of hij ooit de sprong waagt is nog maar de vraag. De tijd zal het leren. Ergens in het najaar wordt weer een bewonersbijeenkomst gehouden. Er zijn 58 inspraakreacties ingediend bij de gemeente en zelfs het dijkcomité heeft de strijdbijl weer opgegraven. Omdat het nog slechts om een voorontwerpbestemmingsplan gaat komt het niet ineens in een stroomversnelling terecht.

Burgemeester Winklerplein

‘Geen Manhattan aan de Merwede’. Die leus dateert toch van de oeverloze discussies die twee jaar geleden werden gevoerd over revitalisering van het Burgemeester Winklerplein? Tezamen met ‘stadse fratsen’, een term die PRO Sliedrecht nu gebruikt om kiesgerechtigde inwoners erop te wijzen dat als ze tegen hoogbouw zijn in hun dorp bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen hun stem moeten uitbrengen. Verkiezingen die overigens nog ver weg zijn. In maart 2014 zal de herstructurering van het Winklerplein naar verwachting de eindfase ingaan. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad (alleen PRO Sliedrecht keurt het af) stemt in met het Masterplan. Daarmee ligt na lang beraad de weg open voor realisatie, al dienen nog wel de architectonische puntjes op de i te worden gezet. Achttien-hoog is in elk geval gekelderd naar veertien verdiepingen. Huurderorganisatie H3S maakt zich druk om het toekomstige tekort aan parkeerplaatsen, maar haar betoog vindt weinig gehoor in de raad. Tijdens de bezwarenprocedure zou de belangenvereniging nog wel een obstakel kunnen opwerpen.

Derde Merwedehaven

Last but not least de stort van asbesthoudend materiaal en ander gevaarlijk afval op de vanuit Sliedrecht veelbekritiseerde Derde Merwedehaven. Daarover heeft Het Kompas al zijn licht laten schijnen in een commentaar dat deze krant schreef nadat de fracties van het CDA en de SGP-ChristenUnie te elfder ure tot het inzicht waren gekomen dat aangifte doen tegen de gebrekkige handhaving van de provincie in hun optiek geen soelaas biedt. Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven heeft aangetoond over een lange adem te beschikken en zet zijn strijd om de onderste steen boven te krijgen onverdroten voort. Ze kan toch op politieke steun rekenen. De oppositiepartijen VVD en PRO Sliedrecht hebben recent besloten samen met coalitiepartner PvdA niet de weg van de meerderheid te volgen. Ze zijn van plan toch aangifte te doen.

advertentie
advertentie