'Dit boek is een ode op het leven'

29 juni 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een gewone vrouw met een bijzondere missie. Misschien is dat nog wel de beste manier om Marja Meijers te beschrijven. Tenminste, dat is wat ze over zichzelf zegt. De vrolijke, energieke vrouw met de krullende, blonde lokken vindt zichzelf maar ‘gewoon een mevrouw uit de polder’. ,,Maar wel één die van God een taak heeft gekregen.” Vorige week is namelijk haar eerste Nederlandse boek uitgekomen: ‘Levensadem, creatieve gedachten over de menswording’. ,,Dit boek is een ode op het leven.”

Door Ariënne Megchelsen

Marja woont samen met haar man in een klein huisje onderaan de dijk van Papendrecht. Een vosbruine Shetlandpony staat vanuit zijn weitje nieuwsgierig te kijken naar de bezoeker die naar beneden komt rijden. Het steegje is een wereld apart; de drukte van Papendrecht is hier nog niet doorgedrongen. ,,We vinden het een heerlijk plekje, net of je middenin de polder zit”, glimlacht Marja. Het echtpaar woont hier gedurende zes (zomer)maanden van het jaar en Marja werkt dan bij de gemeente Sliedrecht. De overige zes (winter)maanden brengen ze door in Californië, waar ook Marja’s eerste boeken zijn uitgekomen. ,,Het boek ‘Levensadem’ is een bewerkte vertaling van mijn Engelse boek ‘Breath of Life’. Ik ben in Amerika begonnen met het schrijven van een serie boeken over de Tien Geboden in de eenentwintigste eeuw. In deze boeken ga ik niet uit van het ‘gij zult niet’, maar beschrijf ik juist wat we wel moeten doen.” Marja’s boek ‘Levensadem’ is bijvoorbeeld gebaseerd op het zesde gebod: gij zult niet doodslaan. ,,Je kunt zeggen: ik ben geen moordenaar, maar wat doe je wél? God vindt het leven blijkbaar zó kostbaar dat Hij heeft gezegd: ‘Gij zult niet doodslaan’. Aan de hand van allerlei Bijbelteksten laat ik zien met hoeveel liefde een mens gemaakt wordt.”

Dit laatste gegeven is ook het perspectief van het boek. Marja heeft de schepping van een mens letterlijk van binnenuit beschreven. ,,Ik heb het perspectief van een ongeboren kind gekozen. Door hem te laten vertellen over het samensmelten van geest, ziel en lichaam tot één menselijk wezen wil ik laten zien dat we op een wonderlijke manier geschapen zijn. Al zeggen mensen misschien dat je ongewenst bent, God wilde jou wel maken. Hij zegt in de Bijbel: ‘Voordat Ik je vormde in de schoot van je moeder, koos Ik je al uit’.”

Zo overtuigd als Marja nu klinkt over de boodschap die ze wil doorgeven, is ze niet altijd geweest. ,,Ik ben in de kerk opgegroeid. Daar hoorde ik vaak dat God een plan met mij heeft. ‘Yeah right’, dacht ik dan. ‘Er zijn zes biljoen mensen op de aarde, denk je dat God mij dan ziet staan?’ Tot ik ontdekte dat God ook tegen mij zei: ‘Ga je talenten nu eens voor Mij gebruiken’. Ik heb schrijven altijd al leuk gevonden, maar ik vond het hartstikke eng om dat voor groot publiek te gaan doen. Toch moest ik mijn gedachten op papier gaan zetten. Nu heb ik zelfs in Australië lezers.”

Marja hoopt dat haar boek mensen helpt om over hun eigen doel in het leven na te gaan denken. ,,Ieder mens is uniek door de combinatie van zijn eigen talenten met zijn persoonlijkheid, karakter en levenservaring. Dat pakketje maakt je tot een uniek persoon, waardoor je dingen kunt doen die niemand anders kan.”

‘Levensadem’ is uitgegeven door de Sliedrechtse uitgeverij Merweboek en is verkrijgbaar in alle gewone boekhandels in Sliedrecht, zoals De Waard en Het Lichtbaken. Kijk voor meer informatie op de blog van Marja: tiengeboden.blogspot.com.

advertentie
advertentie