De boeken top tien van Van Genderen

4 juli 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De heer Van Genderen is al vijftig jaar lid van bibliotheek Sliedrecht. Hij weet het nog precies te vertellen. Lidmaatschap nummer 105 J kreeg hij als kleine jongen vijftig jaar geleden. Hij las alles wat los en vast zat. Van historische romans tot thrillers. Van Genderen is 38 jaar onderwijzer geweest, waarvan de laatste 17 jaar directielid van een school in Gorinchem, maar is inmiddels met prepensioen. Nog steeds is de Sliedrechter een fervente lezer. Voor de maandelijkse rubriek van de Sliedrechtse bibliotheek in Het Kompas mag hij deze keer zijn favoriete boeken top 10 geven.

Wat kunt u vertellen over de oorsprong van bibliotheek Sliedrecht?

,,Eerst waren er enkele particulieren die een grote verzameling ter beschikking stelden voor het publiek. De familie Monstert had een schuur met daarin een eigen verzameling. Ook de eigenaar van de voormalige boekhandel Luyt hield er een bibliotheek op na. In 1965 werd de Openbare Leeszaal gesticht, wat nu bibliotheek Sliedrecht is."

Wat vindt u van de dienstverlening van toen en nu?

,,Ik kan mij mevrouw Van Putten, bibliothecaris van bibliotheek Sliedrecht, nog goed herinneren. Mevrouw Van Putten deed er alles aan om een bijzonder boek te bemachtigen. Het was een soort sport voor haar. Zo was ik bezig met een scriptie over gedichtenbundels uit de jaren veertig en vijftig. Zij heeft me daarbij geholpen. Er is mee altijd één bijgebleven: De idioot in het bad uit Parken en Woestijnen van Vasalis. Voornamelijk omdat het gedicht zoveel sfeertekeningen bevat. Het beeld wordt als het ware voor je uitgetekend. Nu bezoek ik de bibliotheek voornamelijk om te zoeken naar iets wat mijn kennis verrijkt. Als ik vervolgens een boek heb gelezen dat mij heeft aangesproken, koop ik het alsnog. Wat mij opvalt is dat de automatisering van de bibliotheek buitengewoon vooruit is gegaan, wat helpt bij het zoeken naar informatie."

Ook de bibliotheken ontkomen niet aan de bezuinigingen. Hoe staat u hier tegenover en wat vindt u belangrijk dat behouden blijft?

,,Ik denk dat er weinig te bezuinigen valt. Er is al veel gedaan om de kosten te beperken door samen te werken en te investeren in automatisering. Ik vind dat op het gebied van leesbevordering de bibliotheek een belangrijke taak heeft. De jeugd leest volkomen anders. Ze zappen door een boek. Net zoals ze bijvoorbeeld drie films tegelijk kijken door te zappen tussen deze films. Uiteindelijk weten ze mij ook nog de clou van alle drie films te vertellen. De bibliotheek heeft, samen met het onderwijs, de taak om ervoor te zorgen dat de jeugd echt gaat en blijft lezen."

Welk boek ligt nu op uw nachtkastje?

,,Ik ben weer begonnen aan Texas van Michener. Dit boek ligt niet op mijn nachtkastje hoor, ik kan niet lezen in bed."

Met wie zou u een goed gesprek willen hebben?

,,Dat is een lastige. Als hij nog leefde met James Michener. Ik zou hem willen vragen hoe hij onderzoek deed en of hij meer kan vertellen over zijn werk."

Top 10

1. Alle titels van James A. Michener. ,,Ik vind Het verbond het meest indrukwekkend."

2. A.Th.van Deursen: Mensen van klein vermogen en Bavianen en slijkgeuzen. ,,Historische romans, maar als je niet van geschiedenis houdt, lezen beide boeken toch goed weg."

3. Chaim Potok: Mijn naam is Asher Lev en De familie Slepak.

4. Slavomir Rawicz: De barre vlucht. ,,Indrukwekkend verhaal over zestal mensen die vluchten uit een strafkamp in Siberië."

5. Edith Pargeter: De hemelboom

6. Jules Schelvis: Binnen de poorten. ,,Bijzonder aan dat deze auteur is dat hij pas 40 jaar na de oorlog is gaan schrijven over de oorlog."

7. John Perkins: Bekentenissen van een economische huurmoordenaar

8. Valerio Massimo Manfredi: Alexander de Grote

9. Connn Iggulden Caesar

10 Vladimir Boekoviski: Kasteel tussen vier muren

advertentie
advertentie