Maatwerk in aangepast leerlingenvervoer

10 juli 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Wethouder Hans Tanis wil na de zomervakantie zo snel mogelijk met de scholen en de ouders om de tafel gaan zitten om over de bezuiniging op aangepast leerlingenvervoer te praten. ,,Samen zullen we alternatieven moeten bedenken." Maatwerk lijkt daarbij het sleutelwoord.

Door Erik de Bruin

Ouders wier kinderen buiten Sliedrecht speciaal basisonderwijs genieten kregen eind april een brief van de gemeente dat met ingang van het nieuwe schooljaar de verordening met betrekking tot aangepast leerlingenvervoer strikter wordt gehanteerd. De gemeente moet immers flink bezuinigen en omdat de gemeenteraad onderkent dat het leerlingenvervoer de afgelopen jaren op een aantal fronten te ver is doorgeschoten, ligt er een bezuinigingstaakstelling van één ton. Desondanks valt bij diezelfde ouders (het gaat om vijftig leerlingen) een brief op de mat met daarin de mededeling dat hun kind tot de Kerstvakantie nog gewoon met de bus naar school en weer thuis wordt gebracht. ,,Dat betekent wel dat we na de zomervakantie zo snel mogelijk met de scholen en de ouders om de tafel gaan zitten. We hebben immers maar een paar maanden om alternatieven uit te werken. De tijdelijke beschikking verloopt per 1 januari 2012'', aldus wethouder Hans Tanis.

Tanis vertelde begin juni in een interview in deze krant dat de soep misschien minder heet wordt gegeten. Hij gaf aan vormen van maatwerk per school te willen realiseren. ,,Er zijn drie SBO-scholen waar Sliedrechtse kinderen naartoe gaan, te weten: in Bleskensgraaf, Gorinchem en Papendrecht. Je hebt ook De Akker voor reformatorische leerlingen, maar die verhuist van Barendrecht naar Sliedrecht. Omdat de gemeente voor deze kinderen geen vervoer meer hoeft te regelen, besparen we 35.000 euro. Echter, daarmee ben je er nog niet. Het moet goedkoper en vanuit onze visie dat de verantwoordelijkheid op bepaalde vlakken dient te worden teruggelegd bij de burger, stellen we ook dat de overheid niet meer alles hoeft te regelen. Dat neemt niet weg dat we het wel zoveel mogelijk in stand willen houden. In overleg met de scholen en de ouders zullen we alternatieven moeten bedenken. De scholen zien in dat ze hun verantwoordelijkheid hebben. Ze hebben aangegeven dat een deel van de doelgroep, al dan niet onder begeleiding, in staat is gebruik te maken van het openbaar vervoer. Voor hun ontwikkeling zou dat hartstikke goed zijn. Wel wil ik daar meteen bij zeggen dat alle ouders nog steeds een beschikking kunnen aanvragen. Als het echt niet kan zullen we onze gemeentelijke plicht vervullen.''

advertentie
advertentie