Walstroomkasten in finale Dutch Design Awards

14 juli 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De walstroomkasten in de regio Drechtsteden behoren tot de finalisten voor de Dutch Design Awards in de categorie Ruimtelijk Exterieur. Op 22 oktober worden de winnaars bekend gemaakt. Het ontwerp staat van 22 tot en met 30 oktober, tentoongesteld in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week.

Walstroomvoorzieningen zijn in opdracht van de regio Drechtsteden aangelegd in het kader van het regionale Programma Luchtkwaliteit. Binnenvaartschippers kunnen hiermee elektriciteit betrekken uit een kast op de kade voor hun huishoudelijke behoefte aan boord. Deze elektriciteitskasten staan in de regio Drechtsteden veelal in een gevoelige (woon)omgeving. Daarom is ervoor gekozen geen standaard stalen kasten te plaatsen, maar naar een passende vormgeving te zoeken.

Dirry de Bruin van VHP stedebouwkundigen + architekten + landschapsarchitekten bv heeft het ontwerp gemaakt van vijf modellen: een hele tafel, een halve tafel, een bank, een laadpaal en een blok. De walstroomkasten zijn te vinden in Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Daarnaast worden in september nog transformatorstations met dezelfde vormgevings-kenmerken geplaatst aan de Buiten Walevest, de Merwekade en de Lange Wantijkade in Dordrecht. Deze dienen voor de (zwaardere) walstroom-voorzieningen voor de riviercruiseschepen die 's zomers in Dordrecht aanmeren.

Het oordeel van de internatonale jury van de Dutch Design Awards luidde onder meer: ,,Herkenbare punten voor binnenvaartschippers om stroom te tappen op de vele binnenstedelijke kades in de regio Drechtsteden. De rivier is het verbindend element, waardoor de toepassing stadsgrensoverschrijdend is. De stoere kasten lijken zich goed thuis te voelen op de kade."

advertentie
advertentie