Sliedrecht Sport gevoel bij de nationale volleybalselectie

19 juli 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Niet wars van een gezonde dosis (club)chauvinisme bekroop menig clublid of supporter van Sliedrecht Sport eerder deze maand een gevoel van trots bij de vaststelling, dat de huidige nationale volleybalselectie bij de mannen maar liefst vijf voormalige Sliedrecht Sporters binnen de gelederen heeft.

Door Wim van Mourik

De afsluitende dubbele confrontatie met Spanje in de voorrondes van de European League bood een mooie gelegenheid om de voormalige pupillen of teamgenoten in actie te zien in het Rotterdamse Topsport Centrum. Voormalig basisspeler en huidig trainer van Sliedrecht Sport 2 André van Leeuwen was net als huidig basisspeler Roy Kroon aanwezig in Rotterdam en genoot, ondanks de uitschakeling van het Oranje van bondscoach Edwin Benne, van de prachtige ambiance in de Rotterdamse volleybaltempel.

Een beetje van ons

,,Het is toch geweldig om nu mannen op internationaal niveau in actie te zien als Jelte Maan, Floris van Rekom, Sjoerd Hoogendoorn, Nimir Abdelazziz en in zekere zin ook Dirk Sparidans, die allemaal in een recent en soms ook verder verleden in De Stoep actief zijn geweest." Ook Roy Kroon wil met de grootste stelligheid benadrukken, dat deze constatering mede een pluim op de hoed is voor de jeugdopleiding bij de Sliedrechtse volleybalclub: ,,De kampioen van Nederland bij de Open Club Kampioenschappen is al twee jaar op rij het team van Sliedrecht Sport Jongens A, een team waar bijvoorbeeld Floris en Nimir ook deel van hebben uitgemaakt. Om die gasten nu in Oranje te zien spelen, daar ben ik ongelofelijk trots op. En ofschoon sommigen alweer enige seizoenen actief zijn bij andere clubs beschouwen wij ze toch nog altijd als "een beetje van ons''."

Doelstelling

Na diverse sportieve teleurstellingen, zoals het niet kwalificeren voor het EK en WK, hebben de Oranje mannen een nieuwe start gemaakt onder de nieuwe bondscoach Edwin Benne. Benne gunde in het zomertraject van de European League toppers als Robert Horstink, Rob Bontje (in een latere fase), Wytze Kooistra en Kay van Dijk rust en koos voor een jonge ambitieuze selectie met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Zo kregen Floris van Rekom, Sjoerd Hoogendoorn en Dirk Sparidans met hun selectie een terechte erkenning voor hun goede presteren bij bekerwinnaar Draisma Dynamo uit Apeldoorn, waar ook Nimir Abdelazziz actief was. Jelte Maan behoort in de huidige selectie al enigszins tot de meer ervaren spelers. Hij is momenteel een "grote seigneur'' bij landskampioen Nolliko Maaseik en is als zodanig komend seizoen opnieuw in de Champions League te bewonderen, waar de Belgen in de meest recente editie maar net de Final Four misten.

Doelstelling van de Nevobo voor het nationale team op de langere termijn is kwalificatie voor de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro. Ook de hoop voor Londen 2012 is nog niet opgegeven, ofschoon het traject naar Engeland in dat opzicht loodzwaar zal zijn. Hoe dan ook, een toernooi als de European League is een mooie opstap om na alle teleurstellingen van de laatste twee jaar, nieuwe wegen in te kunnen slaan.

Zo kregen alle spelers in het dozijn wedstrijden tegen Oostenrijk, Griekenland en Spanje volop speeltijd en wisten zich daarmee volop in de kijker te spelen bij bondscoach Benne. Deze bracht bijvoorbeeld Sjoerd Hoogendoorn in de eerste wedstrijd tegen Spanje in op het moment, dat de Zuid-Europeanen maar liefst vier matchpoints konden verzilveren. Bij een 21-24 stand bleef Hoogendoorn zijn zenuwen de baas en wist hij met zijn sterke service Oranje uiteindelijk aan de 28-26 setwinst te helpen. Ook de inbreng van Jelte Maan gaf de nodige "schwung" aan het team en hij was mede een belangrijk wapen en verantwoordelijk voor de 3-2 winst in de eerste wedstrijd. Ook Floris en Dirk werden veelvoudig ingezet en kunnen terugzien op een goed toernooi.

Zwaar weer

Het topvolleybal bij de mannen in Nederland verkeert momenteel in zwaar weer, met name in financieel opzicht. Maar liefst drie deelnemers uit de A League, waaronder ook landskampioen Rivium Rotterdam, hebben te kennen gegeven in het nieuwe seizoen niet meer in staat te zijn om enigszins (financieel) verantwoord topvolleybal te bedrijven, zodat naast Rotterdam ook bij Twente'05 en STV Tilburg(noodgedwongen) hebben moeten kiezen voor het afdalen naar een lager niveau zoals de B-League en in het geval van de landskampioen zelfs de eerste divisie. Gelukkig is deze sportieve teloorgang het eerder genoemde vijftal bespaard gebleven.

Top transfer

Met name de carrière van Nimir Abdelazziz mag opmerkelijk genoemd worden. Destijds koos de toen pas 15-jarige spelverdeler om Sliedrecht Sport 2 te verruilen voor A-League club Martinus, om vervolgens in de loop der jaren via Dynamo Apeldoorn en Landstede Zwolle te kiezen voor een nieuw, buitenlands avontuur. Eerder deze maand tekende Nimir een contract bij topclub Sisley Belluno (voorheen Treviso), de negenvoudig Italiaans kampioen en viervoudig winnaar van de Champions League, tevens de huidige club van Oranje's topinternational Robert Horstink.

Net als zijn destijds met enige argwaan beschouwde overgang vanuit Sliedrecht naar Amstelveen schuwt de 2.01 meter lange Abdelazziz het avontuur niet: ,,Natuurlijk begrijp ik, dat sommigen mij misschien voor gek verklaren en het zelfs als een bepaalde vorm van misplaatste arrogantie en overschatting zien, maar zo is het zeker niet. Het is voor mij een droomkans om mij verder te ontwikkelen als volleyballer en zo'n kans mag je gewoon nooit laten liggen!''

Na de mislukte poging door te dringen tot de Final Four in de European League (dat uiteindelijk werd gewonnen door Slowakije via een 3-2 winst op Spanje) resteert het Nederlands team later dit jaar nog een belangrijk pre-olympisch kwalificatie toernooi in de ultieme poging om de sprong te wagen naar deelname aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Voorlopig nog een droom, maar stel je voor... (ex)Sliedrecht Sporters op het wereldpodium van een Olympisch toernooi. Wordt vervolgd ... .

advertentie
advertentie