Candlelight: al 30 jaar dé ontmoetingsplek van Sliedrecht

22 juli 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Met vader Piet Speksnijder achter de tap, moeder Yvonne Speksnijder boven in de Pub, zoon Robin Speksnijder als huis-dj achter de knoppen en zoon Dennis Speksnijder als bedrijfsleider mag Candlelight met recht een familiebedrijf genoemd worden. Maar het is bovendien een familiebedrijf omdat heel veel Sliedrechtse families, van generatie op generatie, het café al jaren als dé ontmoetingsplek van Sliedrecht zien. Al dertig jaar om precies te zijn. En daarom viert Candlelight feest, op zaterdag 24 in de kantine van voetbalvereniging Sliedrecht.

Vader Piet Speksnijder kocht de kroeg bij het Burgemeester Winklerplein dus precies dertig jaar geleden. Veel horeca-ervaring had hij toen niet. ,,Ik werkte bij een slager in Vlaardingen. Heel iets anders dus. Maar de horeca trok mij altijd al. Dus toen dit pand beschikbaar kwam heb ik de grote stap gewaagd." Het pand was vroeger een restaurantje genaamd Karrewiel. Toen Piet het overnam was het net omgetoverd in een café met de naam Candlelight, maar de zaken gingen niet zo goed. Daar hebben de Speksnijders verandering in gebracht. Piet vertelt een leuke anekdote uit de beginfase. ,,In de eerste weken na de overname kwam Wim van Mourik niets vermoedend binnenlopen. Hij was al dj in de Candlelight voordat de tent van mij was. Hij was op vakantie geweest en stond heel raar te kijken toen hij er nieuwe mensen zag rondlopen: 'Wat is hier gebeurd?' Hij wist van niets. Maar we hebben hem uiteraard niet weggestuurd. Wim mocht blijven en hij is jarenlang onze huis-dj geweest."

Na dertig jaar Candlelight is er wel een en ander veranderd. Het woonhuis boven de kroeg werd omgetoverd tot eerst de Highlight en nu De Pub. Een pop/rock café met podium voor live muziek, dat ook te huur is voor feesten en partijen. Moeder Yvonne Speksijder zwaait hier de scepter en Piet is er vaak achter de bar te vinden. ,,Een stukkie rustiger dan beneden." De benedenverdieping is een echte feestkroeg waar zoon Robin Speksnijder de huis-dj is en Dennis Speksnijder het grootste gedeelte van de bedrijfsvoering op zich neemt. ,,Maar toch is er eigenlijk niets veranderd", zegt Dennis. ,,We zijn nog steeds dé ontmoetingsplek voor Sliedrechters, alleen krijgen we nu de kinderen van de bezoekers van toen over de vloer. Hun ouders vinden dat denk ik wel een veilig idee. Ze weten waar hun kinderen uithangen en dat wij ze wel een beetje in de gaten houden."

Neemt niet weg dat er elke week flink gefeest mag worden. En nu Candlelight een verjaardag te vieren heeft doen de Speksnijders er nog een schepje bovenop. Dennis: ,,We hebben artiesten uitgenodigd die ook in het verleden al eens voor de Candle opgetreden hebben. Wolter Kroes bijvoorbeeld zong toen we 25 jaar bestonden en Ronnie, toen nog de Sjonnies, trad op tijdens ons eerste tentfeest in 1994. Verder hebben we The Bleaks, een coverband uit Alblasserdam die regelmatig bij ons optreedt en onze eigen Robin sluit de avond af. Muziek voor jong en oud dus. Het moet één grote reünie worden."

Zo groot dat De Candle te klein wordt. Daarom vindt het feest plaats in de kantine van vv Sliedrecht. De deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à 12,50 zijn verkrijgbaar bij Candlelight of aan de deur. Zie ook: www.candellightcafé.nl.

advertentie
advertentie