'Wat smaakte die pizza goed na wekenlang rijst'

22 juli 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT / BOTSWANA - Twee jaar lang bereidden ze de reis voor. De reis die op dinsdag 5 juli dan eindelijk echt begon. Negen Sliedrechtse jongeren pakten op die dag het vliegtuig van Frankfurt naar Windhoek, Namibië. Daar werden ze opgehaald door dominee Sibeko, die hen meenam in twee 4x4's voor een lange rit naar Chobokwane, Botswana. Daar zullen de Sliedrechters een maand verblijven om samen met Sibeko een pastorie te bouwen voor de San-mensen, vroeger ook wel Bosjesmannen genoemd. Hiervoor hadden de jongeren van de Eben-Haëzerkerk de afgelopen twee jaar ruim 15.000 euro ingezameld met diverse acties in Sliedrecht. Ariënne Megchelsen houdt via een blog het thuisfront op de hoogte van de belevenissen. Het Kompas leest mee.

"Gelukkig zijn we niet de enige Nederlanders in Botswana. Als het ons soms even teveel wordt, zijn Coby en Hessel Visser (echtpaar dat de bijbel in de taal van de San-mensen vertaalt) er altijd om ons op te vangen. Afgelopen weekend hadden ze ons uitgenodigd om naar East-Hanahai te komen. Zaterdagmiddag ontmoetten we Hessel en Coby in Gantsi, waarvandaan we naar East-Hanahai reden. Dat was nog wel een beetje anders dan de weg naar Chobokwane! We hebben zo'n drie kwartier over een onverharde weg gehobbeld, terwijl de ondergaande zon het zand, de boompjes en de struikjes in een prachtige oranje gloed zette. Afrika op zijn mooist! Op een heuvel stonden we even stil. De vallei voor ons was de Hanahai valley, en we stonden nu op het hoogste punt uit de omgeving. Nog een klein stukje verder met de 4x4's en toen reden we het dorpje binnen. Bijna hetzelfde als Chobokwane, maar iets meer bomen en ook wat heuvelachtiger. Bij het huisje van Coby en Hessel zetten we in het donker onze tenten op.

Coby had de allermooiste verrassing van de dag voor ons in petto: pizza's als avondeten! Wat smaakte dat ontzettend goed na weken van rijst, rijst, en nog eens rijst. Iedereen zat ervan te smullen.

De volgende dag begon met een kerkdienst waarna de hele gemeente, die vooral uit vrouwen en kinderen bestond, werd uitgenodigd in de tuin van Hessel en Coby. Verschillende groepjes kregen bijbelonderwijs van hen. Aan het einde van de middag, toen iedereen weer vertrokken was, heeft Coby een heerlijke stoofpot voor ons klaargemaakt. En alsof dat nog niet genoeg was, trakteerde Coby ons 's avonds ook nog op appeltaart. We waanden ons dit weekend in een tiensterrenhotel."

Bouw update

"De laatste bouwdagen zijn begonnen. We zijn net terug van East-Hanahai en zijn op dit moment in Ghanzi om nog wat laatste dingen te kopen en de blog bij te werken. Vanmiddag gaan we weer terug naar Chobokwane waar als het goed is Kagiso (de opzichter) ook weer aanwezig is. Dinsdag en woensdag gaan we nog bouwen, inmiddels staan alle muren overeind en kan er aan het dak begonnen worden. Hier is zelfs vorige week al een begin mee gemaakt. Voor het dak worden houten geraamtes gemaakt, die eenvoudig met spijkers aan elkaar worden bevestigd. Hierop komt uiteindelijk het dak. De komende dagen is het nog even kijken of we al wat kunnen doen met het dak en daarnaast hebben we als groep een idee bedacht voor een ‘memory stone’. Dit op verzoek van de dominee. Het plan is om een soort gedenksteen te maken waarop de tekst ‘build your house on the Rock’ komt. Zo kunnen voorbijgangers deze steen zien en kan de dominee vertellen over ons werk en hopelijk over de Bijbel.

Donderdag 28 juli vertrekken we naar D'kar, waar we beginnen met een korte tour om leeuwen te zien. 's Nachts slapen we bij Coby en Hessel. Zij zullen ons dan ook iets vertellen over het vertaalwerk. De volgende dag doen we een wildgame (korte safari) en daarna rijden we door richting het noorden, naar de stad Maun. Hier verblijven we bij een jeugdherberg (in tenten) en gaan we zondag naar een methodistenkerk.

Maandag gaan we op pad voor een mokoro-trip. We gaan dan de Okavangodelta in met een boot gemaakt van een uitgeholde boomstam. Hier, middenin de wildernis, verblijven we een nacht in tenten en zullen de volgende dag nog verder trekken de natuur in. Het is dan alweer dinsdag, wat betekent dat we nog maar twee dagen hebben voordat we weer op het vliegveld in Windhoek moeten zijn.

We slapen van woensdag op donderdag nog in Chobokwane en worden dan donderdag weer naar het vliegveld gebracht door ds. Retabile.

We weten niet of we de komende tijd nog op internet kunnen om de blog bij te werken. We doen ons uiterste best, en anders hebben jullie nog een aantal mooie safariverhalen van ons tegoed als we weer in Nederland zijn!"

Het volledige verhaal en mogelijk nieuwe updates zijn te lezen op http://jvsamuel.waarbenjij.nu.

advertentie
advertentie