'Berlijn heeft mij sterker en completer gemaakt'

9 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het was even balen voor Nienke de Waard toen zij na een jaar volleyballen in Berlijn geen nieuwe topclub kon vinden Duitsland. Heel even maar. Want inmiddels kijkt zij reikhalzend uit naar een nieuw seizoen in De Stoep. ,,Ik zie het absoluut niet als een stap terug en ga me voor honderd procent inzetten om, met het team, successen te boeken", belooft de voormalige team-captain van Sliedrecht Sport. ,,Bovendien waren de reacties vanuit Sliedrecht zó hartverwarmend. En met name mijn vader liet weten het fantastisch te vinden om weer wat vaker naar De Stoep te kunnen komen om zijn dochter in actie te zien. Hartstikke mooi toch?"

Door Wim van Mourik

De 27-jarige Nienke de Waard maakte ruim een jaar geleden bewust en vol overtuiging de stap om naar het buitenland te vertrekken. Zij wilde graag eens meemaken hoe het is om professioneel met volleybal bezig te zijn. ,,Als je dagelijks alleen maar met je sport bezig bent, en je hoeft je verder niet te bekommeren over werk of studie, dan ben je automatisch ook veel meer gefocust op het volleybal. Ik heb dat als zeer positief ervaren. Heb in het jaar in Berlijn heel veel geleerd en ik ben er zeker van sterker en completer te zijn geworden. Met zoveel meer beschikbare uren is er ook meer tijd voor individuele trainingen en met name de krachttraining staat in Berlijn op een hoog niveau. Verder was het heel leuk om zelf binnen een bepaalde anonimiteit in andere hallen te komen en nieuwe ervaringen op te doen. Volleybal leeft heel sterk in Duitsland en dat valt alleen al af te leiden uit de enorme ambiance die er in de meeste sporthallen heerst en waar ik enorm van genoten heb."

Na een in vele opzichten geslaagd seizoen bij Bundesliga-club Köpernicker SC Berlin was het slotakkoord voor Nienke de Waard minder florissant. De club degradeerde uit de hoogste afdeling (om er na het wegvallen van DJK Augsburg overigens weer in terug te keren) en Nienke besloot vervolgens uit te kijken naar een andere club. Lange tijd was de hoop gevestigd op Allemannia Aachen, maar na een lange periode van wikken en wegen besloot de vereniging uit de deelstaat Noordrijn Westfalen toch te kiezen voor de 27-jarige Hongaarse international Barbara Degi. Een weerzien met voormalig teamgenote Simone Legerstee, die wel tekende in Aken, was daarmee van de baan. Even balen dus voor Nienke. ,,Ik wil daar eerlijk in zijn. Natuurlijk was ik graag naar Aachen gegaan. Maar hun voorkeur ging uit naar een diagonaal speelster die met name qua lengte meer tot de verbeelding sprak. Dat was een domper, maar dat heb ik achter me gelaten. Ik heb er gewoon weer enorm veel zin in om bij Sliedrecht Sport te mogen spelen. We hebben een prima selectie met een goede mix van ervaring en talent, die best weer eens voor successen kan gaan zorgen en ik wil me daar voor de volle honderd procent voor inzetten!"

Bruisende Duitse Metropool

Nienke heeft in de Duitse hoofdstad haar oude, en nu dus weer nieuwe, club Sliedrecht Sport meer leren te waarderen. ,,Ondanks het feit, dat je in Sliedrecht niet te maken hebt met full-profs, kunnen ze zelfs in Berlijn nog wel wat opsteken van de organisatie binnen de Stichting Topvolleybal Sliedrecht. Dat heb ik nu uit eigen ervaring kunnen vaststellen. Al gaan we bij Sliedrecht Sport nog niet met het vliegtuig naar sommige uitwedstrijden, dat gebeurde in Berlijn wel regelmatig", lacht Nienke.

Ook het dagelijks leven in de bruisende Duitse Metropool heeft Nienke met enig weemoed achter zich gelaten. ,,Berlijn heb ik ervaren als een fantastische wereldstad, waar ik met positieve gevoelens aan terug zal denken. Een stad, die ook voor een bezoekje uit Nederland aantrekkelijk bleek, want tijdens de laatste jaarwisseling waren er wel negen vrienden en vriendinnen overgekomen. Het huis was bomvol!"

Na haar terugkomst in Nederland stortte Nienke zich in de zomervariant van het volleybal namelijk het beachen. Samen met toptalenten als Daniëlle Remmers en Esther Hullegie (met wie zij over twee weken deelneemt aan het NK in Scheveningen) werd de conditie op peil gehouden. Ook haar voormalige trainercoach en huidig bondscoach Saskia van Hintum was blij om een ervaren speelster achter de hand te hebben als stand-in in geval van calamiteiten bij het Beach Team Holland.

Voor de volleybalsters van Sliedrecht Sport zit de zomervakantie er vanaf volgende week weer op. Dinsdag 16 augustus meldt de selectie zich weer voor de eerste training in De Stoep. Trainercoach Meino Rozendal zal dan, naast Nienke de Waard, ook de nieuwe aanwinsten Bianca Gommans en Inge Molendijk (beiden afkomstig van Kindercentrum Alterno uit Apeldoorn) en Celia Diemkoudre (SV Dynamo Apeldoorn) verwelkomen. De DELA League gaat op zaterdag 15 oktober van start met een uitwedstrijd tegen landskampioen Irmato VC Weert.

advertentie
advertentie