Van den Herik ondersteunt onderzoek ten behoud van werelderfgoed in Zuid-Afrika

13 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Van den Herik Sliedrecht ondersteunt een onderzoek voor het behouden van het natuurreservaat St. Lucia in Zuid-Afrika. Het initiatief tot dit onderzoek is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband tussen drie universiteiten (TU Delft, Universiteit Wageningen, Universiteit KwaZulu-Natal Durban), onderzoeksprogramma SANPAD (South Africa Netherlands research Program on Alternatives in Development), UNESCO en lokale stakeholders.

Het natuurreservaat St. Lucia, 960 km² groot, wordt bedreigd. Dit oudste en grootste wetlandspark, behorend tot het UNESCO werelderfgoed in Zuid-Afrika, is sterk aan het verzilten door droogte en een probleem in de watertoevoer. Er zijn reeds vele ecologische onderzoeken verricht in dit gebied en nu zal een civieltechnisch onderzoek zich gaan richten op een mogelijkheid zoetwater in het park te brengen. Vijf Civiele Master studenten van de TU Delft zullen een ontwerpstudie uitvoeren van een kanaal met overlaat dat vers zoetwater de nabij gelegen Umfolozi rivier het park in kan leiden. Van den Herik Sliedrecht ondersteunt het onderzoek financieel en inhoudelijk. Specialisten van het bedrijf zullen de studenten waar nodig voorzien van waterbouwkundige praktijkkennis om de realiteitswaarde van de ontwerpstudie te waarborgen.

De uitdaging bij deze ontwerpstudie is het kanaal zo te ontwerpen dat geen sediment wordt meegevoerd omdat anders de wetlands zullen dichtslibben. Een mogelijke tweede opdracht betreft het stabiliseren van de inlaat zodat er ten alle tijden zoutwater het wetlandspark in en uit kan stromen.

Het estuarium met zoutwatermeren en wetlands is verbonden met de Indische Oceaan. De inlaat is instabiel en wordt regelmatig gesloten door sediment. Dit maakt dat het wetlandspark te weinig water heeft en sterk aan het verzilten is. Wanneer er niets verandert dan zal dit uiteindelijk het einde van het wetlandsgebied betekenen. Dit zal voor zowel het ecosysteem als de plaatselijke bevolking zeer grote gevolgen hebben.

advertentie
advertentie