'OM is écht wel aan het graven'

16 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Als de notaris definitief groen licht heeft gegeven en de stichting een feit is willen we zo snel mogelijk aangifte doen. Over de inhoud zullen we nog na moeten denken want die mag niet gelijk zijn aan de aangifte die de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven heeft gedaan. We staan er wel hetzelfde in. Wat de werkgroep doet zou eigenlijk de gemeente moeten doen.”

Door Erik de Bruin

Bovenstaand citaat is van Hanny Visser-Schlieker. De fractievoorzitter van PRO Sliedrecht is voorzitter van Stichting De Overkant. De oprichting is bijna een feit. De naam zegt het al: de stichting richt zich op de overkant. Op wat zich de afgelopen jaren op afvalstortplaats Derde Merwedehaven heeft afgespeeld. ,,Niemand staat boven de wet, ook de provincie niet. Als de provincie steken heeft laten vallen is het logisch dat ze daarop wordt afgerekend. Het zou de provincie sieren als ze zou toegeven dat ze fouten heeft gemaakt”, aldus VVD-voorman Len van Rekom. De twee oppositiepartijen hebben de handen ineengeslagen met de PvdA. Visser-Schlieker: ,,Na de raadsvergadering op 24 mei hebben we elkaar al gevonden. Wij spraken dat direct zo uit en toen we van VVD en PvdA hetzelfde hoorden leek het ons allen verstandig dit gezamenlijk te doen.” ,,Wel beseften we dat we een stichting moesten oprichten omdat we dan rechtspersoon zijn”, legt Remco van de Ven uit. De oud-wethouder neemt namens de liberalen plaats in het bestuur en bekleedt de functie van penningmeester. Ben van der Plas is namens de sociaaldemocraten secretaris. De al genoemde Len van Rekom completeert de stichting, samen met Henk Bons van PRO Sliedrecht en Anton van Rees van de PvdA.

Visser - Schlieker: ,,Het beste was natuurlijk geweest als we op 24 mei als gemeenteraad hadden besloten aangifte te doen. We hebben jarenlang geprobeerd één front te vormen en geen politiek te bedrijven op een dossier wat de gezondheid van onze inwoners aangaat. Helaas is het ditmaal niet gelukt consensus te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat SGP-ChristenUnie en het CDA het beste voor hebben met de burgers, maar ze pakken niet door.” ,,Terwijl dat wel de afspraak was”, haakt Van Rekom in. ,,De zestien kritische vragen die we aan Gedeputeerde Staten hebben gesteld over de stort van 131.000 ton onverpakt asbesthoudend materiaal (de provincie lichtte in oktober tijdens een hoorzitting toe dat het om 1900 ton zou gaan) was een compromis. We zouden de provincie de mogelijkheid geven het enorme verschil in tonnages uit te leggen. Wanneer de uitleg onbevredigend zou zijn, zouden we voor een onafhankelijk onderzoek gaan. Wat is nu onafhankelijker dan het Openbaar Ministerie? We komen er politiek niet uit. Dat kan je in mijn ogen nog maar twee kanten op. Of je doet niets of je doet aangifte. Weer de diepte ingaan haalt niets uit. Laat justitie het maar uitzoeken.”

‘Causaal verband’

Leen Huijser van de SGP-ChristenUnie gaf tijdens bovengenoemde vergadering aan dat het waarschijnlijk geen zin heeft aangifte te doen omdat het Openbaar Ministerie onvoldoende kennis in huis heeft. Van Rekom vindt dat een drogreden: ,,Het is bij elke aangifte de vraag of justitie er iets mee doet. Ik ga er niet van uit dat ze er geen brood in zien. Boven water krijgen of er asbestvezels zijn vrijgekomen zal lastig worden, maar ze kunnen wel onderzoeken of de provinciale handhaving heeft gedeugd. Als dat zo is kan je een causaal verband leggen als over een aan x aantal jaren een significant aantal Sliedrechters asbestkanker heeft.”

Visser-Schlieker: ,,Als je het goed bekijkt heeft de provincie er één grote puinhoop van gemaakt. Met richtlijnen die pas in 2008 zijn vastgesteld wordt bijvoorbeeld het beleid tussen 2003 en 2007 gerechtvaardigd. Ik kan me voorstellen dat de werkgroep, die al jaren voorop loopt om misstanden aan de kaak te stellen, daar grote vraagtekens bij zet. Dat doen wij ook. Daarom doen we aangifte.”

Weliswaar bijna drie maanden na dato, maar de timing is zo slecht nog niet. Onverwacht want de provincie ligt sinds vorige week weer onder vuur omdat uit een brief van de omgevingsdienst (een uitvoeringsorganisatie van de provincie) aan de werkgroep blijkt dat de afgelopen acht jaar maar 29 asbestcontroles zijn geweest in plaats van de ruim 650 controles die in april werden genoemd in een brief van Gedeputeerde Staten aan de Sliedrechtse gemeenteraad. Visser-Schlieker: ,,We zullen dat nog meenemen in onze aangifte. OM is écht wel aan het graven. De werkgroep heeft eind februari aangifte gedaan. Als justitie er niets mee zou doen had ze al wel aangegeven dat het niet ontvankelijk wordt verklaard.” Navraag bij het OM leert dat ze ernaar kijken. Maar kan de woordvoerster niet vertellen.

Monddood

De overkant is ook de gemeente Dordrecht. Van Rekom zegt zich te hebben verbaasd over de Dordtse politiek: ,,Dordrecht heeft zich monddood laten maken door begin december een overeenkomst te tekenen over de vervroegde sluiting van de Derde Merwedehaven. Daarin staat zwart op wit dat ze geen juridische acties kunnen ondernemen. Dat ze vragen hebben gesteld over de asbeststort was dan ook enkel voor de vorm.”

advertentie
advertentie