'Zogenoemde asbestcontroles feitelijk onjuist'

20 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Milieugedeputeerde Rik Janssen van de provincie Zuid-Holland heeft een brief geschreven aan de gemeenteraad in Sliedrecht over de vervolgaanpak Derde Merwedehaven. Daarin staat onder andere vermeld dat de provincie nooit heeft beweerd honderden, louter op asbestverwerking gerichte controles te hebben uitgevoerd. ,,Recent zijn in de media berichten verschenen die suggereren dat de provincie de buitenwereld op het verkeerde been zou hebben willen zetten over het aantal controles voor wat betreft de verwerking van asbesthoudend afval op de Derde Merwedehaven. De provincie zou honderden zogenoemde asbestcontroles minder hebben uitgevoerd dan zij eerder had gemeld. Dat is feitelijk onjuist", aldus Janssen. Hij verwijst daarbij naar de brief van Gedeputeerde Staten van 21 april dit jaar aan de gemeente.

Het Kompas - één van de media waar de gedeputeerde op doelt - refereerde ook aan deze brief in een artikel dat 10 augustus op de voorpagina is gepubliceerd. Boven het artikel stond dat het werkelijk aantal controles schril afsteekt. Dat blijkt uit een recente brief van de omgevingsdienst (een uitvoeringsorganisatie van de provincie) aan Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven. De omgevingsdienst schrijft dat in de periode tussen 2002 en 2010 29 asbestcontroles zijn uitgevoerd. In de brief van 21 april van GS aan Sliedrecht staat dat de verwerking van afval intensief is gecontroleerd. 'Uit ruim 650 controles is naar voren gekomen dat bij het storten is voldaan aan alle voorwaarden en dat de asbestvoorschriften over de hele linie correct zijn nageleefd.' De werkgroep stelde dit schrikbarende verschil aan de kaak en is van mening dat de provincie zich in een onmogelijke situatie heeft gemanoeuvreerd. Daar was al sprake van toen begin dit jaar uit onderzoek bleek dat in de afgelopen acht jaar 129.000 ton meer onverpakt asbesthoudend materiaal is gestort dan werd verondersteld en aan de Sliedrechtse bevolking werd verteld tijdens een hoorzitting in De Lockhorst. De provincie had heel wat uit te leggen en deed dat door onder andere te verwijzen naar de ruim 650 controles die zijn uitgevoerd op de afvalstortplaats. De provincie lijkt ook met deze cijfers de plank volledig mis te slaan. Volgens de gedeputeerde is het echter feitelijk onjuist dat uit wordt gegaan van asbestcontroles: ,,De provincie heeft nooit beweerd honderden, louter op asbestverwerking gerichte controles te hebben uitgevoerd."

'Blik op de toekomst'

,,Dat neemt niet weg dat in dit dossier opnieuw commotie en verwarring is ontstaan", is te lezen in de vervolgalinea waarin Janssen schrijft meer voortvarendheid te willen brengen in het gestructureerde feitenonderzoek waartoe de gemeente Sliedrecht heeft verzocht. Een meerderheid van de gemeenteraad besloot 24 mei opnieuw kritische vragen te stellen. Janssen schrijft meer duidelijkheid te willen krijgen over de asbeststortingen op de Derde Merwedehaven: ,,In de verwachting dat we vervolgens een streep onder het verleden kunnen zetten. Hiermee zal meer ruimte ontstaan om daadwerkelijk met elkaar de blik op de toekomst te richten." Zijn voorganger Erik van Heijningen verwachtte in december (toen samen met exploitant Delta en de gemeente Dordrecht een overeenkomst werd ondertekend omtrent de vervroegde sluiting van de Derde Merwedehaven) en april ook een streep te kunnen zetten onder het verleden.

In de eerste week van september krijgen de gemeenten Dordrecht en Sliedrecht een concrete aanpak voorgelegd ter bespreking. PRO Sliedrecht, PvdA en VVD hebben al besloten een andere koers te varen door het te laten uitzoeken door het Openbaar Ministerie. Als Stichting De Overkant is opgericht - wat bijna het geval is - sluiten de drie partijen, die net een minderheid vormen, zich aan bij de aangifte die de werkgroep eind februari heeft gedaan.

advertentie
advertentie