Afbeelding

'Grote stappen gaan nu genomen worden'

21 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Langs de MerwedeLingelijn wordt keihard gewerkt zodat op 5 september de kwartiersdienst in kan gaan. Ook worden de ov-chippalen geplaatst op de diverse stations én het 'wagenpark' van Arriva is onlangs uitgebreid met een aantal nieuwe treinen. Genoeg ontwikkelingen op het spoor tussen Gorinchem en Dordrecht.

Door Mirjam de Swart

,,De grote stappen gaan nu genomen worden,'' meldt Bram Donkers, woordvoerder bij de MerwedeLingelijn. ,,De MerwedeLingelijn moet een heel succesvolle lijn worden. We zijn in korte tijd een heel eind gekomen, maar er staan nog een aantal spannende dingen op stapel.''

Spannend wordt het vooral komend weekend wanneer Prorail de laatste voorbereidingen treft om de kwartiersdienst mogelijk te maken. ,,We ontkomen niet aan een buitendienstregeling. Dat is lastig, maar in de wereld van de treinen is de MerwedeLingelijn een uniek verschijnsel. Zelden is er in zo'n korte periode zoveel werk gericht. Meestal staan daar tientallen jaren voor,'' vertelt Donkers met enige trots in zijn stem.

Uitval

De uitval van treinen en vertraging die afgelopen weken regelmatig voorkwamen op de MerwedeLingelijn hebben volgens Donkers weinig te maken met de werkzaamheden langs het spoor tussen Gorinchem en Dordrecht. ,,Dat heeft te maken met stroomstoringen die de laatste tijd nogal eens in Dordrecht voorkomen. Prorail is daar al mee bezig, want het is een groot probleem, ook voor ons. De laatste weken hebben we wel heel erg veel pech gehad en dat is natuurlijk niet goed voor de beeldvorming.''

Stations

Een andere grote stap die gezet gaat worden is het uitbreiden van het aantal stations langs de lijn. Rond de jaarwisseling worden de stations Boven-Hardinxveld, Blauwe Zoom en Sliedrexcht-Baanhoek geopend. In de loop van 2012/2013 volgen de stations Gorinchem Noord (Papland) en Leerdam West. Ook worden de reeds bestaande stations opgeknapt. Donkers: ,,In Stadspolders is daar al mee begonnen, maar begin volgend jaar volgen de andere stations.''

Onlangs is gestart met het plaatsen van de kaartlezers voor de ov-chipkaart op alle MLL-stations. Binnenkort kunnen reizigers op de MerwedeLingelijn dus ook gebruik maken van de ov-chipkaart. Gebruikers van de lijn worden hierover binnenkort uitgebreid geïnformeerd door Arriva. ,,Wanneer de ov-chippalen echt in gebruik worden genomen? Dat duurt waarschijnlijk nog wel een aantal weken. We hadden het liever eerder gehad, maar goed, het moet landelijk worden ingevoerd. Wij komen echt wel aan de beurt,'' legt Bram Donkers uit.

Vooralsnog zijn alle ogen vooral gericht op de laatste grote buitendienstregeling die voor komend weekend gepland staat. In Gorinchem vinden die werkzaamheden zowel 's nachts als overdag plaats in de volgende periode: Vanaf 02.15 uur in de nacht van zaterdag 27 augustus op zondag 28 augustus, tot dinsdag 30 augustus om 04.15 uur. Ook in de weken erna worden diverse lichtere werkzaamheden verricht. Dit is dan vaak in de nacht van woensdag op donderdag.

Vanwege deze werkzaamheden is er ook beperkt treinverkeer mogelijk. Van zaterdag 27 augustus 02.15 uur tot maandag 29 augustus 04.15 uur is er geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Gorinchem. Van maandag 29 augustus 04.15 uur tot dinsdag 30 augustus 04.00 uur is er geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Sliedrecht. Arriva zet vervangend busvervoer in.

Voor meer informatie (onder andere over de nieuwe dienstregeling): www.arriva.nl en www.merwedelingelijn.nl.

advertentie
advertentie