Leren hardlopen met Trimclub ABC

22 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Trimclub ABC begint op donderdag 25 augustus weer met een starterscursus voor trimmers. De Sliedrechtse club bestaat inmiddels bijna 45 jaar en heeft de ambitie om nog verder te groeien. Maar ABC heeft vooral de woorden sociaal en betrokkenheid hoog in het vaandel staan", zegt trainer Arjan den Otter.

De startersloop is bedoeld voor iedereen die gezond wil bewegen en dat zoekt in hardlopen of trimmen. Dat geldt voor zowel de ongeoefende loper als iemand met enige ervaring. ,,De zelfstandige loper die wel eens deskundige begeleiding wil hebben is ook welkom", vertelt Arjan den Otter. ,,Daarom kunnen ook lopers met enige ervaring baat hebben bij een cursus als deze, omdat er veel aandacht is voor blessurepreventie en looptips. Los van de gezelligheid uiteraard. De laatste tijd zien we vooral dat dames ook de weg naar onze startersloop weten te vinden."

Trimclub ABC richt zich op de doelgroep tussen de 18 en de 65 jaar. ,,Dat heeft meer te maken met de specifieke begeleiding die jongere of oudere deelnemers vragen", legt Den Otter uit. ,,Heb je nooit gelopen, fors overgewicht en een inactieve leefstijl, dan adviseren we om bijvoorbeeld met wandelen te beginnen. Dit omdat hardlopen dan te belastend kan zijn met een te groot risico op blessures. Verder verwachten we wel dat deelnemers naast de training nog één of twee keer zelfstandig lopen via een schema dat we daarvoor opgesteld hebben."

De begeleiding vanuit ABC wordt verzorgd door een team van (assistent) trainers met allen de nodige loopervaring. Daarnaast is er voorlichting door ondermeer Ria Flokstra (registerpodoloog) over schoeisel en is er een fitnesstrainer en een sportmasseur achter de hand voor deskundig advies en een fittest. Ook een sportdiëtiste wordt jaarlijks ingeschakeld voor een stukje voorlichting over voeding en drinken.

De startersloop van ABC is al lange tijd een jaarlijks terugkerend evenement. En met succes volgens Den Otter. ,,Wat we merken is dat het aantal vrouwelijke leden de afgelopen jaren behoorlijk is gestegen. Ook de gemiddelde leeftijd is naar beneden gegaan. Je ziet dat sommigen na de startersloop besluiten zelfstandig te blijven lopen. Onderweg kom ik regelmatig ex-starters tegen die dan trots roepen het nog steeds vol te houden. Vaker blijven mensen hangen en doet het loopvirus ze besluiten lid te worden van ABC. Je merkt overigens wel dat een winter met veel neerslag en kou resulteert in een groter aantal starters die niet "overwinteren". Maar diegenen die de winterperiode doorstaan zie je enorme vorderingen maken. De meesten lopen na één jaar moeiteloos 10 kilometer."

Naast de zaterdagochtend wordt de cursus dit seizoen op verzoek van potentiële deelnemers ook op donderdagavonden gegeven. ,,Het schema is zo aangepast dat deelnemers zelf kunnen kiezen of ze op zaterdag, donderdag of beide momenten mee wil trainen."

De startersloop begint donderdagavond rond 19.30 uur bij het clubgebouw aan de Thorbeckelaan in Sliedrecht. Aanmelden kan nog altijd, maar belangstellenden kunnen ook op het tweede trainingsmoment instappen.

advertentie
advertentie