'Zoekt Uw Schepper' viert verjaardag

1 september 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Zondagmiddag 24 augustus 1986 was geen normale middag voor de Beth-Elkerk van Sliedrecht. Om twee uur was namelijk het moment dat de toen nog naamloze jeugdvereniging Zoekt Uw Schepper voor de eerste keer vergaderde. Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de jeugdvereniging wordt er op vrijdagavond 23 september een reünie gehouden, voor alle oud-leden die in de afgelopen vijfentwintig jaar de vereniging hebben bezocht.

In de notulen van die eerste vergadering staat het als volgt verwoord: 'Vanwege de grote groep van 42 personen hebben we in de bovenzaal vergaderd. (…) In het kort werd ingegaan op het doel van de vereniging, namelijk het onderzoek van Gods Woord, de leeftijdsgrenzen, waarbij vooral beklemtoond werd dat de ondergrens van veertien jaar in acht moet worden genomen, en de onderwerpen die behandeld zullen worden. De contributie zal vier gulden per maand bedragen, net als bij de andere verenigingen. Over enkele weken, als we een vaste groep van leden hebben, hopen we ook een bestuur te kiezen en een naam voor onze vereniging.'

Vier weken later werd een naam voor de vereniging gekozen, die tot op de dag van vandaag de naam 'Zoekt Uw Schepper' is. ,,De noodzaak van een 'tussenvereniging' was aanwezig, want jeugdvereniging 'Bid en Werk' was met zo'n 80 leden zodanig groot geworden dat het geen doen meer was met zoveel personen te vergaderen. Toen werd besloten de minimumleeftijd van 'Bid en Werk' vast te stellen op zeventien jaar en een nieuwe vereniging op te richten vanaf veertien tot zeventien jaar", Mathilde van Meeuwen. ,,Inmiddels zijn de toen vastgestelde leeftijdsgrenzen wat veranderd, omdat er nog een andere vereniging bij is gekomen. 'Zoekt Uw Schepper' bestaat nu uit jonge leden van 16-18 jaar."

De invulling van de verenigingsmiddagen is door de jaren vrijwel dezelfde gebleven. Drie keer per maand komt de JV op zondagmiddag bij elkaar. ,,Voor de pauze wordt er door één van de leden een inleiding gehouden waarin wordt ingegaan op een Bijbels of actueel onderwerp. De pauze wordt vooral gebruikt om gezellig met elkaar bij te praten. Na de pauze worden opgeworpen vragen of stellingen naar aanleiding van de inleiding besproken in groepjes. Zo heeft iedereen de mogelijkheid zich verder te verdiepen in het thema van die middag, vragen te stellen bij onduidelijkheden en zijn/haar mening te geven over het thema. Aan het eind van de middag wordt dan nog centraal teruggekeken op de hoofdlijnen van de vragen en worden eventuele vragen nog besproken."

De jeugdvereniging wordt geleid door twee voorzitters, die worden geassisteerd door een secretaresse en een penningmeester. Het voorzitterschap is vanaf de oprichting in 1986 in handen geweest van Dick van Meeuwen en Hans Tanis, die door de jaren heen door verschillende andere jonge mannen werden opgevolgd.

De reünie op vrijdag 23 september begint rond zes uur met een maaltijd en met een traditionele Bijbelstudie voor de oud-leden. Daarna zal vanaf acht uur professor W.H. Velema komen spreken over 'Gods leiding in ons leven'. Iedereen die ooit op 'Zoekt Uw Schepper' heeft gezeten en graag naar de reünie wil komen, kan zich opgeven vóór 12 september door een mailtje te sturen naar jubileumzus@gmail.com.

advertentie
advertentie