Matthijs Baars experimenteert bij TU Eindhoven

1 september 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT / EINDHOVEN - De 17-jarige Matthijs Baars uit Sliedrecht is van 29 augustus tot en met 1 september aan de slag tijdens de vwo-werkweek, georganiseerd door de Faculteit Scheikundige Technologie van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het is de 26e vwo-werkweek en er doen 88 vwo-leerlingen uit heel Nederland aan mee. Alle leerlingen gaan komend jaar naar 6 vwo en hebben een Natuur & Techniek of een Natuur & Gezondheid profiel.

Matthijs vertelt: ,,Je kunt bij de TU/e kiezen uit verschillende scheikundige projecten, zoals Analytische chemie, Bescherming tegen UV-straling of Biodiesel. Ik heb gekozen voor het project Kleurstof zonnecellen." Het doel van dit onderzoek is het maken van een werkende zonnecel op basis van titaandioxide met een kleurstof in plaats van het gebruikelijke silicium. Dit soort zonnecellen is een stuk goedkoper dan de tegenwoordig gebruikte siliciumcellen. Het rendement is echter nog een stuk lager. ,,De theorie achter het project was voor mij grotendeels nieuw. Ik ben bijvoorbeeld veel wijzer geworden over de elektronenoverdracht in kleurstoffen. Deze kleurstoffen hebben we zelf uit allerlei verschillende materialen gehaald. Bijvoorbeeld uit limoenen of rode bessen, maar ook verschillende kleuren inkt zijn getest als onderdeel van de zonnecel. We hebben echt zelf gekozen welke onderzoeken we wilden doen en vervolgens volop geëxperimenteerd op het lab."

Matthijs zit op Lyceum Oudehoven in Gorinchem en voert het project van de vwo-werkweek uit met een leerling van een andere school. ,,Ik ben me nog aan het oriënteren op een vervolgstudie met scheikunde, natuurkunde en biologie. Meedoen aan de vwo-werkweek geeft me de kans om onderzoek te doen aan een interessant onderwerp in een echt laboratorium van de universiteit", aldus Matthijs.

advertentie
advertentie