Peter van Dommele in finale Green Challenge

2 september 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechter Peter van Dommele, oprichter van Sublean, is een van de zes duurzame ondernemers in de finale van de Postcode Lottery Green Challenge 2011. De jury koos zijn inzending uit 717 groene ondernemersplannen afkomstig uit 60 landen. ,,Dit is een prachtige waardering voor het harde werken van het team en voor onze partners die de ontwikkeling van ons product mogelijk hebben gemaakt", reageert Van Dommele trots. Op 15 september wordt bekendgemaakt wie van de zes een geldbedrag van 500.000 euro ontvangt om zijn of haar product of dienst op de markt te brengen. Naast de hoofdprijs verdeelt de jury 200.000 euro onder één of twee runners-up.

De 49-jarige ondernemer (en tevens voorzitter van de voetbalvereniging) Peter van Dommele ontwikkelde de 4-D Kameleon. Dat zijn roterende panelen die op muren van gebouwen te plaatsen zijn en zonne-energie absorberen, regenwater afvoeren, stikstof neutraliseren, fijnstof opvangen en tevens dienen als reclameoppervlak. ,,We hebben al gemerkt dat het product op de markt en bij de politiek in Nederland heel goed wordt ontvangen, maar met deze finaleplaats in de Green Challenge krijgen we nu ook internationale erkenning en dat is natuurlijk heel gaaf." Van Dommele ziet deze wedstrijd van de Postcode Loterij als een mooie kans. ,,De Postcode Loterij heeft een enorm internationaal netwerk van grote spelers die duurzame innovaties mogelijk maken. Als wij deze wedstrijd mogen winnen, zou dat een geweldige versnelling betekenen voor ons bedrijf. Dan kunnen we ons product breder uitrollen over een internationale markt. We zijn daar ook helemaal klaar voor."

Hoe groot zijn kansen zijn weet Van Dommele niet. ,,De selectie is gemaakt door een heel kundige jury dus er zullen alleen maar waardevolle bijdragen tussen zitten. Maar wij zijn in ieder geval erg overtuigd van onze projecten en gaan dan ook vol voor de winst."

Naast Van Dommele dingen nog vijf groene ondernemers mee naar de prijs, waaronder nog een Nederlander. Marjolein Helder uit Wageningen (28 jaar) ontwikkelde met Plant-e een nieuwe technologie die met behulp van elektrodes continu groene elektriciteit opwekt uit het groeiproces van levende planten die in een laag water met actief koolstof worden gekweekt. De Canadese 19-jarige Eden Full bedacht SunSaluter, een betaalbaar systeem (10 dollar) van bamboe en metaal dat op bestaande zonnepanelen functioneert. Door met de zon mee te draaien, wekken de zonnepanelen 40% meer energie op. De Zweed Svante Bengtsson (40 jaar) ontwikkelde Rehact, een energiebesparend koelings-, verwarmings- en ventilatiesysteem voor gebouwen. Het geavanceerde systeem maakt gebruik van de temperaturen en luchtstromen binnen en buiten het gebouw en bespaart 85% energie. Andreas Zachariah (40 jaar) uit Engeland is de man achter Carbon Diem, een app voor smartphones die automatisch de vervoersmodus van de gebruiker registreert, de CO2-uitstoot van de reis berekent en alternatieven aanbiedt. Dit zorgt voor bewustwording onder gebruikers waardoor ze hun manier van reizen kunnen aanpassen. Nick Christy (39 jaar) uit Australië wil de Water Recycling Shower op de markt brengen. Dit is een comfortabele douche die water, kosten en energie met 70% bespaart. Het hergebruikt douchewater op een hygiënische manier en verwarmt het water pas vlak voor het de douchekop uitkomt.

Op 14 september presenteren de finalisten tijdens de Deciding Round hun ideeën aan een internationale jury en aan het publiek. Op basis van deze presentaties en een-op-een-interviews kiest de jury de winnaar, die zij op 15 september tijdens de Award Ceremony op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord bekendmaakt. Zowel de Deciding Round als de Award Ceremony zijn via een videostream live te volgen op www.greenchallenge.info.

William McDonough is dit jaar erevoorzitter van de jury van de Postcode Lottery Green Challenge. Deze 'goeroe van het duurzaam bouwen en produceren' werd in 1999 door het Amerikaanse Time Magazine uitgeroepen tot 'held voor de planeet' en heeft daarnaast nog vele prestigieuze onderscheidingen ontvangen. Hij schreef samen met de Duitse chemicus Michael Braungart in 2002 het visionaire boek 'Cradle to Cradle: remaking the way we make things', dat in Nederland werd uitgegeven onder de titel 'Cradle to cradle - Afval = voedsel'.

Naast William McDonough bestaat de jury uit: Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid GroenLinks), Marty Pickett (Executive Director Rocky Mountain Institute), Marieke van Schaik (Managing Director Nationale Postcode Loterij), Kofi Nketsia-Tabiri (Founding Director of Patient Capital Partners Ltd.), Jim Walker (Co-founder & Chief Operating Officer The Climate Group) en Steve Howard (Chief Sustainability Officer IKEA).

Vorig jaar won de Amerikaan Scot Frank met zijn draagbare, betaalbare en multi-inzetbare zonnecollector SolSource. In 2009 was Engelsman Dean Gregory de winnaar met The Power Collective: windmolens die nauwelijks zichtbaar op een dak functioneren. In 2008 ontving Eben Bayer uit de Verenigde Staten de hoofdprijs voor zijn biologische isolatiemateriaal Greensulate. En het eerste jaar (2007) won de Nederlander Igor Kluin met de Qbox voor decentrale energieopwekking.

Meer informatie is te vinden op www.greenchallenge.info.

advertentie
advertentie