Hopper Chang Jiang Kou gedoopt

12 september 2011 om 00:00 Nieuws

KINDERDIJK - Een kleine ceremonie waarbij acht vertegenwoordigers van de Chinese opdrachtgever en IHC evenzovele rode linten doorknipten ging aan de doop van sleephopperzuiger Chang Jiang Kou 01 vooraf. Daarna liet doopvrouwe mevrouw Tian Liying, echtgenote van de Chinese ambassadeur in Nederland, de champagnefles tegen de boeg van het schip knallen. En zoals het hoort barstte de fles en spoot de champagne door de lucht.

Het losslaan van de stopping nam even tijd, maar daarna gleed de Chang Jiang Kou 01 keurig langs de helling de rivier in. Geheel in stijl kwamen twee grote veelkleurige Chinese draken het platform op gedanst en mengden zich onder de aanwezigen. Het contract voor de bouw werd in 2008 getekend. ,,U zult zich misschien afvragen waarom het dan zo lang duurde om het schip te bouwen", zei directeur Roelse in zijn speech. ,,Maar dat kwam doordat de hele wereld in die tijd bouwopdrachten gaf. Een luxe probleem voor IHC." De Chang Jiang Kou 01 heeft een lengte van 132 meter, een breedte van 27 meter en een capaciteit van 12.000 kubieke meter. De hopper werd gebouwd onder contract met de Yangtze rivier administratie en gaat de monding van die enorme rivier onderhouden over een afstand van ruim 120 kilometer.

De Yangtze rivier is de slagader van de belangrijkste Chinese en tevens grootste wereldhaven, Sjanghai. De Chang Jiang Kou 01 krijgt ook nog een zusterschip, de Chang Jiang Kou 02, en de twee schepen zullen volledig ingezet worden voor het onderhoud van de rivierdelta. Beide schepen zijn specifiek ontworpen voor de hoge stroomsnelheden en de bodemeigenschappen van de Yangtze rivier. De baggerdiepte is 25 meter en het schip steekt geladen ruim 8 meter. De twee zuigbuizen hebben elk een diameter van een meter. Met de bouw van de hoppers voegt IHC Dredgers weer een tweetal schepen toe aan de toch al indrukwekkende vloot van baggerschepen over de hele wereld die in Kinderdijk werden gebouwd.

advertentie
advertentie