Dag van de Sliedrechtse Geschiedenis

17 september 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Historische Vereniging Sliedrecht viert op zaterdag 1 oktober haar dertigjarig bestaan in het Griendencollege aan de Prof. Kamerlingh Onneslaan. Van 10.00 tot 16.00 uur vinden in verschillende ruimten van de school allerlei activiteiten plaats. Bovendien wordt ter gelegenheid van het jubileum een boek in Sliedrechts dialect uitgegeven getiteld "Stuksies en Bietjies''.

De activiteiten zijn divers. Zo kunnen bezoekers in de conferentieruimte meezingen met het Smartlappenkoor Bagger, worden er dvd's vertoond over Sliedrechtse gebeurtenissen uit het verleden, is er een veiling van Sliedrechtse curiosa en is er Grote Sliedrechtse Geschiedenis Quiz, waarvoor de bezoekers zich kunnen opgeven. In een van de klaslokalen is een presentatie te zien van wat er dertig jaar geleden zoal in het dorp gebeurde.

Verder zijn leden van de HVS-werkgroepen aanwezig om de bezoekers meer te vertellen over de activiteiten die door de vereniging worden ontplooid. De werkgroep Dialect test het kennisniveau van het "Slierechs'' en probeert bezoekers te verleiden tot deelname aan het "Klaain Sliedrechs dictee''. De werkgroep Beeld en Geluid houdt een fotopuzzelwedstrijd en aan de kraam is een doorlopende beeldenshow te bewonderen. De werkgroep Bebouwing heeft een tekening gemaakt van de hele Sliedrechtse dijk en de werkgroep Genealogie laat zien hoe voorouders terug te vinden zijn.

Het Baggermuseum, het Sliedrechts Museum en het Erfgoedcentrum DiEP zijn ook aanwezig om meer te vertellen en te laten zien over hun activiteiten. Oud-bestuurslid Jan van Leeuwen toont een groot deel van zijn unieke Sliedrecht-collectie.

Jubileumuitgave

Ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum verschijnt een boek in het Sliedrechtse dialect met als titel "Stuksies en Bietjies''. De leden van de HVS krijgen die boek gratis en voor niet-leden is het boek te koop voor 10 euro. Naast het jubileumboek zijn ook eerdere uitgaven van de vereniging verkrijgbaar. Zo is bijvoorbeeld het boek over Sliedrechtse muziekgroepen (Sliedrecht Bandstand), die tussen de jaren 1950 en 1975 in het dorp actief waren voor een speciale, Dag van de Geschiedenis-prijs te koop. En in de HVS-kraam zijn de nieuw ontworpen placemats met afbeeldingen uit de oude Sliedrechtse wijken beschikbaar.

Meer informatie over "De Dag van de Sliedrechtse Geschiedenis'' staat op de website van de Historische Vereniging www.historie-sliedrecht.nl, met ondermeer de liedjeslijst van de sing-a-long van Smartlappenkoor Bagger, de kavellijst van de veiling van Sliedrechtse curiosa en het programma van de gehele dag.

advertentie
advertentie